Akosa en haar SOS familie beginnen een leven in de gemeenschap

De negenjarige Akosa*, haar zeven biologische en SOS broers en zussen en hun SOS moeder Agnes zijn eind 2020 verhuisd van het SOS kinderdorp naar een familiehuis in de gemeenschap. Het hele gezin was nauw betrokken bij de verhuizing. 

Kinderen betrokken bij beslissingen

“De kinderen en ik wilden dolgraag in de gemeenschap wonen om te proeven van het leven daar,” vertelt Agnes. “Omdat de kinderen goed voorbereid waren op de verhuizing en betrokken zijn bij beslissingen als: in welke buurt we gaan wonen en naar welke school ze gaan, hebben ze zich snel aan de nieuwe omgeving aan kunnen passen. Ook de buren ontvingen ons heel goed en de kinderen maakten snel nieuwe vriendjes.”

Haar dochter Akosa sluit zich bij haar aan: “Het leven in de gemeenschap is heel interessant, er is zoveel te zien en te beleven. Dat heeft de overgang voor ons een beetje gemakkelijker gemaakt. We hebben al veel nieuwe vrienden gemaakt. Ik begon meteen vrienden te maken toen ik op mijn nieuwe school kwam”, vertelt ze stralend.

In januari 2021 gingen de scholen weer open, waarbij leerlingen en leraren maskers moeten dragen en sociale afstand houden. Akosa en haar broers en zussen zijn dolblij om weer voor de klas te staan. “Ik ben blij dat ik weer naar school kan om mijn beste vakken Engels en Twi te studeren. Mijn droom is om de beste leerling van mijn klas te worden, zodat ik kan worden uitgenodigd om naar het Hermann Gmeiner International College (school voor topstudenten) te gaan, en dan door te stromen naar de universiteit. Ik hoop in de toekomst leraar Engels te worden.”

Meer onafhankelijkheid

Agnes: “,,De integratie van mijn gezin in het gemeenschapsleven is goed voor de ontwikkeling van mijn kinderen. In de gemeenschap gaan ze met een diverse groep mensen om en van hen leren. Natuurlijk houd ik mijn kinderen verbonden met hun oude vrienden in het kinderdorp. We gaan er regelmatig heen en ze spreken elkaar via de telefoon. En ja, de verhuizing kende natuurlijk ook uitdagingen. Met zes kinderen onder de tien jaar kan dat niet anders. Ze hadden allemaal tegelijk extra aandacht nodig.”

Concluderend: “Voor mij geeft het leven in de gemeenschap me meer zelfstandigheid om een zorgzame gezinsomgeving te creëren. In mijn familie zijn eenheid en liefde van groot belang, want met liefde ontstaan sterke banden en is er respect en zorg voor elkaar.”

*Naam veranderd om de privacy van het kind te beschermen.

Geef kinderen een veilig thuis

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.