Een Oekraïens gezin in de oorlog

Op 24 februari 2022, toen Rusland Oekraïne binnenviel, werden Vanda en Teodor voor de tweede keer pleegouders, van de vijfjarige Myron. De moeder van Myron overleed en van zijn naaste familie was geen spoor te bekennen.

In 2007 worden Vanda en Teodor voor de eerste keer pleegouders. Zij voeden naast hun eigen zoon, Petro, hun pleegzoon Yosyp (nu 16 jaar) op. Yosyp is al 10 jaar onderdeel van het pleeggezin. Zijn ouders leerden hem kennen toen hij 6 jaar oud was. Zijn biologische moeder werd uit de ouderlijke macht geplaatst wegens misbruik en gebrekkige zorg. Toen Yosyp in zijn pleeggezin werd opgenomen, was hij heel bang. Zo was hij angstig in het donker, bang om te verdwalen, en stelde zijn ouders vragen als: “hoe vinden jullie me als ik verdwaal?” Overal schreven ze hun adres op. Zo kon Yosyp altijd de weg naar huis terugvinden.

‘Ik wil grensbewaker worden, om de grenzen van Oekraïne te beschermen’

Yosyp, pleegzoon van Vanda en Teodor


Sinds 2017 ondersteunt het familieversterkende programma van SOS Kinderdorpen de familie. Zo werkt Yosyp samen met een psycholoog om zijn angsten te overwinnen. Ook helpen betrokken SOS specialisten hem met zijn Engels en wiskunde. Op school is hij één van de beste leerlingen uit zijn klas. Zijn droom is om grensbewaker te worden, zodat hij de grenzen van Oekraïne kan beschermen.

Pleeggezin op de vlucht

Diezelfde grenzen werden op 24 februari 2022 doorbroken, toen Rusland Oekraïne binnenviel. De oorlog kwam voor de familie van Vanda en Teodor, net als voor alle Oekraïners, onverwacht. Op de eerste dag van de oorlog vroeg Severodonetsk Children’s Services aan Vanda en Teodor om Myron (toen vijf jaar oud) in hun gezin op te nemen totdat ze zijn eigen familie hadden gevonden. Zijn moeder bleek helaas in een ziekenhuis in Severodonetsk te zijn gestorven en er waren geen andere familieleden die voor hem konden zorgen. Vanda en Teodor besloten dat hij voortaan bij hun familie hoorde.

‘We leefden een maand lang in een kelder’

Het nieuwe pleeggezin vluchtte vanwege de oorlog en leefde een maand in een kelder. Het was niet makkelijk voor hen om Severodonetsk te verlaten: er waren voortdurend explosies, gebrek aan voedsel, vervoer en brandstof en het was te gevaarlijk om humanitaire hulp te vragen. Toch lukte het de familie met behulp van het leger om naar Kremenchuk, Poltava te gaan. Hier werden ze officieel pleegouders van Myron. Myron paste zich snel aan in zijn nieuwe gezin. Zijn twee oudere broers zijn zijn grote voorbeeld en hij kan het goed met ze vinden. Ze tekenen graag samen, spelen met speelgoed en Yosyp en Petro leren Myron hun moeder te helpen.

Familieversterkend programma in Poltava

De familie wordt in het Poltava Social Centre, als onderdeel van het familieversterkend programma van SOS Kinderdorpen, ondersteund met psychosociale support. Myron werkt samen met een logopedist en een leraar Engels. Het gezin krijgt ondersteuning in hun basisbehoeften en er wordt gekeken naar een nieuwe woonplek voor de familie. Samen met het pleeggezin heeft SOS Kinderdorpen een familie ontwikkelplan opgesteld om hen te versterken en in hun kracht te zetten. Dankzij de begeleiding van SOS Kinderdorpen en het familieversterkende programma hebben Myron, Petro en Yosyp een stabiel en liefdevol thuis.

Doneer en help de kinderen in Oekraïne

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.