‘Leren via de radio is leuk’

Tigist, 13, uit Ethiopië volgt haar lessen via een radio op zonne-energie

“Toen we door corona niet meer naar school konden en we nieuwe manieren moesten vinden om onderwijs te volgen, had ik wel even hoofdbrekens. Mijn moeder kon het zich niet veroorloven een televisie of radio te kopen voor de schooluitzendingen; ze worstelde al om mijn broertje en mij te kunnen voeden. Haar exacte woorden toen ik dit met haar besprak waren: ‘het onderwijs zal moeten wachten’.”

‘Mijn naam is Tigist. Ik ben 13 jaar oud en zit in de zevende klas. Ik ga naar een openbare school hier in Adwa (een plattelandsgemeenschap in het noorden van Ethiopië – red.). Toen ik nog naar school kon, behoorde ik tot de top 10 van studenten in mijn klas. Al deze moeite zou verloren gaan, dacht ik: Ik zou achterop raken en mogelijk ontmoedigd raken om naar school terug te keren.”

Tigist volgt onderwijs via de radio
Tigist met haar radio

Mijn toekomst is teruggekeerd

“Ik bracht het grootste deel van mijn dagen door met huishoudelijke taken met weinig of geen aandacht voor mijn school. Ik voelde me geïsoleerd. Tot in april, een maand nadat de school dichtging, een team van SOS Kinderdorpen langskwam en ons een radio op zonne-energie gaf zodat ik naar schooluitzendingen kon luisteren. Ik was zo blij. Ik had het gevoel dat mijn toekomst was teruggekeerd.

“We hebben thuis geen tafel, dus plaats ik tijdens de lessen de radio naast me op de bank waar ik op zit, daarna leg ik het schrift op mijn schoot en schrijf ik zo veel en zo snel als ik kan het meeste op van wat de leraar zegt. De moeilijke situatie thuis houdt me gemotiveerd om hard te studeren om mijn dromen te verwezenlijken. Dat is de enige manier waarop ik erin zal slagen om voor mijn moeder een beter huis te bouwen. We leren Engels, Tigrigna (lokaal dialect), natuurkunde, scheikunde, maatschappijleer en ethisch onderwijs. De radiotransmissie is in Tigrigna en Engels. De les van vandaag is maatschappelijk- en ethisch onderwijs.

Radio op het dak

“Leren op de radio is leuk. De docenten gebruiken makkelijke en duidelijke taal en ze zijn erg grappig. De overgangsmuziek tussen lessen houdt me alert en vind ik grappig. Mijn enige probleem met de radioprogramma’s is dat ik geen vragen kan stellen als ik het niet begrijp. Mijn moeder geeft me geen klusjes als ik studeer, omdat ze ook het nut van onderwijs kent.

De radio van Tigist laadt op op het dak
De radio van Tigist ligt op het dak om op te laden

“Na de uitzending plaats ik de radio voorzichtig op het dak van ons huis zodat de batterij kan opladen in het zonlicht. Ik ben blij dat we geen batterijen hoeven te kopen, want mijn moeder kan ze niet betalen. Haar inkomsten uit de straatverkoop voldoen nauwelijks aan onze behoeften. Er zijn veel dingen die me zorgen baren over onze levensomstandigheden, maar ik ben blij te kunnen zeggen dat mijn opleiding me geen stress bezorgt. Ik weet dat er iemand is die me kan helpen met mijn opleiding, zelfs als mijn moeder dat niet kan. Ik wil ooit naar de universiteit gaan om arts te worden zodat ik zieke mensen kan behandelen om zo de gezondheid en het welzijn van mijn gemeenschap te verbeteren. “

Hoe SOS Kinderdorpen families steunt

Het familieversterkende programma van SOS Kinderdorpen Ethiopië heeft radio’s op zonne-energie uitgedeeld aan 416 kwetsbare kinderen in Adwa. Hun families ontvangen ook voedselpakketten om hen te helpen omgaan met de effecten van corona op hun levensonderhoud en om hen te ontmoedigen de radio’s te verkopen voor voedsel.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.