situatie okraine 21-02-2022

SOS KINDERDORPEN EVACUEERT GEZINNEN UIT LUHANSK

Door de dreigende situatie in Luhansk, waar SOS Kinderdorpen Oekraïne noodhulp verleent is het kantoor en sociaal centrum van sinds 17 februari gesloten. Door hevige beschietingen was het team genoodzaakt te verhuizen naar Sievierodonetsk. De ondersteuning op afstand van de gezinnen die in het noodhulpprogramma worden ondersteund, zal zoveel mogelijk worden voortgezet.

De oorlog in Oost-Oekraïne begon in het voorjaar van 2014. In dat jaar namen Russische militairen het schiereiland De Krim. In de oostelijke Oekraïense regio’s Donets en Luhansk wordt sinds die tijd ook gevochten door Oekraïners die hun regio willen afscheiden. Deze separatisten worden gesteund door Rusland. Inmiddels eist dit conflict al meer dan 14.000 levens en zorgt ervoor dat ruim één miljoen mensen ontheemd raakten. Recente spanningen en militaire acties brengen 2,9 miljoen mensen in de oostelijke regio’s Luhansk en Donetsk rechtstreeks in gevaar, maar de dreiging houdt het hele land in haar greep.

SOS Kinderdorpen Oekraïne zal financiële steun verlenen aan 55 kinderen en hun families die al noodhulp kregen. Deze financiële steun zal voornamelijk worden gebruikt om de transportkosten voor deze gezinnen te dekken in het geval ze besluiten te evacueren naar veiliger oorden.

Advies tot evacuatie

Op vrijdag 18 februari reisden 20 kinderen, zeven pleegouders en een personeelslid met haar kind, van de regio Luhansk in Oost-Oekraïne, naar het kuuroord in de regio Lviv, in westelijk Oekraïne waar ze de komende twee weken in ieder geval zullen verblijven. Hoewel SOS Kinderdorpen adviseert om te evacueren, besloten zes pleegouders en 14 kinderen om voorlopig in de regio te blijven. SOS Kinderdorpen houdt voortdurend contact met deze gezinnen en bereidt logistieke ondersteuning voor, waaronder het regelen van accommodatie in het SOS kinderdorp in Brovary en in de omgeving alsook transport, voor het geval ze de komende dagen genoodzaakt zijn te evacueren.

Waar wij helpen

Programma’s SOS Kinderdorpen Oekraïne

Familieversterking: Sinds 2003 steunen wij kwetsbare families. De steun die wij verlenen hangt af van de problematiek van het gezin. Dit kan variëren van het geven van advies tot materiële  en sociale steun. Ook geven we trainingen op het gebied van goed ouderschap, kinderbescherming en gezondheid.  

Pleegzorg: Kinderen zonder ouderlijke zorg vinden een liefdevol thuis in vele SOS families. Deze gezinnen hebben de wettelijke status van ‘pleeggezinnen’en krijgen alle ondersteuning die ze nodig hebben van SOS Kinderdorpen. Ook bieden wij kortdurende zorg voor kinderen in crisissituaties. De kinderen blijven bij ons (meestal minder dan zes maanden) totdat ze terug kunnen keren naar hun familie, of naar een andere vorm van gezinsgerichte zorg kunnen verhuizen.

Noodhulp: We ondersteunen zowel families die in de conflictgebieden wonen als degenen die in eigen land van huis en haard verstoken zijn. Wij bieden medische, educatieve en sociale ondersteuning. De behoefte aan psychotherapie is sinds het najaar van 2015 toegenomen. In 2015 bereikten we, ondanks de gevaarlijke werkomstandigheden, meer dan 300 gevluchte kinderen in de regio Kiev en meer dan 160 gevluchte kinderen in de regio Luhansk.

Jongerenprogramma’s: We ondersteunen jongeren om de nodige vaardigheden op te doen en hun talenten te ontwikkelen om hen te helpen werk te vinden en onafhankelijk te worden.

Advocacy: SOS Kinderdorpen werkt samen met de overheid en andere instanties om sociale hervormingen te bevorderen die de rechten van kinderen in het land verbeteren.


Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

STEUN NU DE KINDEREN IN OEKRAÏNE

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.