situatie in Oekraïne 26-02-2022

Miljoenen mensen zullen naar verwachting de komende weken Oekraïne ontvluchten. Volgens de laatste schattingen van het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) worden 18 miljoen mensen getroffen door de gevechten en zullen 7,5 miljoen kinderen en volwassenen ontheemd zijn. Zij zullen dan dringende hulp en onderdak nodig hebben.

Het aantal vluchtelingen dat Oekraïne verlaat, wordt geschat op 1,7 miljoen volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Tot nu toe is gemeld dat 15.000 mensen uit Oekraïne de grens met Polen zijn overgestoken. Naar schatting 100.000 meer wachten in regen en kou om de grens over te steken. 16.000 zijn de grens met Moldavië overgestoken, naar verwachting zullen ze doorgaan naar Roemenië.

Kinderen in SOS zorg ongedeerd

Alle kinderen, pleeggezinnen en medewerkers van SOS Kinderdorpen Oekraïne zijn ongedeerd, maar in shock en bang. Een deel van het personeel is verhuisd naar veiligere regio’s.

De pleeggezinnen uit de regio’s Brovary en Luhansk, die vorige week al naar de regio van Lviv waren verhuisd, moesten tijdelijk onderdak zoeken nadat de sirenes van de luchtaanvallen waren gehoord. Ze zijn ongedeerd.

Kiev werd gebombardeerd met veldslagen die in sommige delen van de stad op straat werden gevoerd. De families en het personeel in Brovary en Kiev zijn voorlopig veilig. Velen moesten uren in schuilkelders doorbrengen.

Serhii Lukashov, nationaal directeur van SOS Kinderdorpen Oekraïne:

“De nood groeit met het uur. Onze medewerkers nemen contact op met alle gezinnen – pleeggezinnen en gezinnen onze familieversterkende programma’s. Ze geven telefonisch psychologische eerste hulp. Maar ook ons ​​personeel heeft psychologische hulp nodig. We hebben dagelijks contact met iedereen, voor updates en om elkaar te steunen. We moeten in contact blijven. Verbinding is de sleutel voor mentale stabiliteit.”

“De nood groeit met het uur. Onze medewerkers nemen contact op met alle gezinnen – pleeggezinnen en gezinnen onze familieversterkende programma’s. Ze geven telefonisch psychologische eerste hulp. Maar ook ons ​​personeel heeft psychologische hulp nodig. We hebben dagelijks contact met iedereen, voor updates en om elkaar te steunen. We moeten in contact blijven.

Verbinding is de sleutel voor mentale stabiliteit.”

Serhii Lukashov – directeur SOS Kinderdorpen Oekraïne

Acute noodhulp in het westen van Oekraïne

Vanwege de massale toestroom van ontheemden in het westen van Oekraïne, gaat SOS Kinderdorpen Oekraine daar noodprogramma’s opzetten. Lukashov: “Veel families zijn afgesneden van steun. Ze hebben geen voorraden en geen geld. Een deel van onze medewerkers is nu in het westen van Oekraïne en is bezig met het opzetten van acute hulp aan kwetsbare kinderen en gezinnen.”

Help mee en steun nu de kinderen in Oekraïne.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

STEUN NU DE KINDEREN IN OEKRAÏNE

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.