Situatie Oekraïne 05-03-2022

OPVANG DOOR SOS KINDERDORPEN ROEMENIE

SOS Kinderdorpen Roemenië vangt in navolging van SOS Polen ook gevluchte families op. Op dit moment zit er een Oekraïense familie in Boekarest. Deze familie, afkomstig uit Chernivtsi, vertelden onze Roemeense collega’s dat ze in een kwartiertje hun stad zijn ontvlucht. De situatie werd onhoudbaar. De kinderen waren doodsbang van het het geluid van sirenes dat onophoudelijk aanhield. De familie is nu veilig en de kinderen zijn inmiddels opgenomen in de sport- en spel activiteiten van het kinderdorp. Hun moeder vertelde dat ze voorlopig in Boekarest zouden blijven en hopen terug te kunnen keren naar Oekraïne als de oorlog voorbij is.  

In het weekend worden 32 mensen verwacht in de Roemeense SOS Kinderdorpen. Een groep van 16 personen, onder wie een pleeggezin met 10 kinderen, verblijft in SOS Kinderdorp Cisnădie. De andere groep van 16 personen zijn moeders en kinderen uit een opvangcentrum en worden ondergebracht in SOS Kinderdorp Hemeiuşi.

SOS Kinderdorpen Roemenië heeft momenteel capaciteit voor in totaal ongeveer 140 mensen in de drie SOS Kinderdorpen. Naast basisbehoeften zullen de gezinnen ook psychosociale begeleiding, educatieve ondersteuning en hulp bij de toegang tot gezondheidszorg en juridische diensten krijgen.

 “We hebben dagelijks contact met collega’s, verschillende steungroepen, partners van andere ngo’s en we werken samen om mensen die de grens oversteken onder te brengen op veilige plekken.


Diana Podaru, nationaal directeur van SOS Kinderdorpen Roemenië

 “We hebben dagelijks contact met collega’s, verschillende steungroepen, partners van andere ngo’s”, zegt Diana Podaru, nationaal directeur van SOS Kinderdorpen Roemenië. “We werken samen om mensen die de grens oversteken onder te brengen op veilige plekken.

We wensen onze collega’s in Oekraïne veel sterkte, zij en de kinderen zijn continu in onze gedachten.”

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Help de kinderen in Oekraïne

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.