Vier tips van de notaris

Notaris Lex van Hengstum

Overweegt u om een periodieke schenking te doen of (een deel van) uw erfenis na te laten aan SOS Kinderdorpen? Lees dan deze tips van Lex van Hengstum. Hij is oud-notaris en sinds langere tijd betrokken bij het werk van SOS Kinderdorpen. Hieronder leest u vier praktische tips.

Tip 1: Bespreek wat u wilt vastleggen met het goede doel

Als u overweegt om een periodieke schenking te doen of een goed doel in uw testament op te nemen, dan adviseer ik u hierover contact met het betreffende goede doel op te nemen. Zij kunnen u uitgebreid informeren op basis van uw persoonlijke situatie.

Tip 2: Kies hooguit een paar goede doelen

Mijn advies is om de goede doelen aan wie u een schenking wilt doen te beperken tot een aantal. Zo voorkomt u versnippering van uw vermogen en is het voor u ook eenvoudiger om overzicht te behouden op de impact van uw schenkingen.

Tip 3: Informeer uzelf over de fiscale gunstige mogelijkheden

Goede doelen met een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) hoeven geen schenk- of erfbelasting te betalen. En zo is periodiek schenken onder voorwaarden aftrekbaar van de belasting. Goede doelen willen u daar graag meer over vertellen.

Tip 4: Bespreek met het doel in welke mate u betrokken wilt worden

Elke schenking of nalatenschap zet een verandering in gang. De wensen van betrokkenheid bij die verandering verschillen per persoon. Als het om een groot bedrag gaat waar u bij betrokken wilt blijven, overweeg dan om dit in een Fonds op naam vorm te geven. Het goede doel van uw keuze geeft u daarover graag meer informatie.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.