het Verhaal van Grace: van wanhoop naar toekomst

Stel je eens voor: nog voor je 18e verjaardag verlies je je vader, moeder, opa en oma. Grace blijft achter met haar nichtje. Toen ze zelf zwanger werd, stortte haar wereld in.

Leven in een huis zonder deuren of ramen

Toen Grace (18) nog een klein meisje was, verloor zij haar vader en moeder. Ze groeide op bij haar oma in Zambia. Toen haar geliefde oma vier jaar geleden overleed, verloor ze haar enige stabiliteit.

Het kleine huis waarin ze woonde was een krot en bood nauwelijks bescherming. Als het regende, stroomde het water naar binnen. Haar bed was een deken op een harde stenen vloer. De deuren en ramen sloten niet. Grace was continu bang voor indringers, vooral ‘s nachts.

Een zwangerschap in het geheim

Hoe zwaar het soms ook tegenzat, Grace was vastberaden iets te maken van haar leven. Ze droomde ervan om journalist te worden. Toen ze op haar 17e ontdekte dat ze zwanger was, besloot ze het geheim te houden. Grace had niemand om naartoe te gaan en schaamde zich te erg. Bang om haar plek op school te verliezen. Onderwijs was haar enige weg uit de armoede.

“Ik voelde me zo wanhopig. Hoe kon ik naar school blijven gaan terwijl ik moeder werd? Ik wist niets over het verzorgen van een baby of waar ik eten voor een kind kon vinden.”

Grace

Opgeven is geen optie

Een paar maanden later houdt Grace haar drie maanden oude baby dicht tegen zich aan. Ook vannacht is er niet veel geslapen. Maar opgeven doet ze niet.

Haar droom overwon haar wanhoop. Vijf dagen per week staat ze op nog voor de zon opkomt. Met haar boeken onder haar arm loopt ze een uur naar school. Terwijl haar nichtje op haar zoontje Noah past, zit Grace tot de zon ondergaat met haar neus in de boeken.

Een betere toekomst voor haar zoon

“Sommige nachten denk ik aan hoe het leven er in de toekomst uit zal zien. Ik zeg tegen mezelf dat ik hard moet werken op school, zodat ik ooit iets van mezelf kan maken. Dan kan ik mijn zoon een beter leven bieden, zonder de constante angst en strijd,” zegt Grace.

Grace maakt nu deel uit van ons familieversterkende programma. SOS Kinderdorpen installeerde zonnepanelen op haar dak, zodat zij ’s avonds genoeg licht heeft om haar huiswerk te maken. Het huis van Grace heeft nu een deur en ramen die ze dicht kan doen. Ze krijgt voedsel voor haar en haar kindje en ontvangt de nodige psychologische ondersteuning.

Samen helpen we meer kinderen en gezinnen zoals Grace en Noah een betere toekomst te creëren. Jouw steun maakt een wereld van verschil. Doneer nu!

GEEF KINDEREN EEN VEILIGE EN LIEFDEVOLLE FAMILIE

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.