Vragen over doneren

Hier vind je antwoorden op de veel gestelde vragen over doneren.

Komt mijn gift goed terecht?

Van iedere euro die je doneert gaat ongeveer 83% naar de SOS projecten. De 17% die niet naar de projecten gaat, wordt besteed aan overhead en het werven van fondsen waardoor we meer kinderen kunnen helpen. We streven altijd naar een bestedingspercentage van rond de 80%. Dit percentage kan fluctueren: het ene jaar valt het hoger uit dan het andere jaar. Dit heeft met meerdere factoren te maken zoals: de ontwikkeling in onze inkomsten, de ontwikkeling van de kosten van onze programma’s en de omvang van de bestedingen aan nieuwe programma’s.

Wij vinden het belangrijk dat geworven fondsen zo veel mogelijk aan onze doelstellingen worden besteed en zo snel mogelijk op de plek van bestemming terechtkomen. In internationaal verband hebben we richtlijnen over de verantwoording van onze bestedingen op het gebied van planning, monitoring, verslaggeving, antifraude en corruptie. Elke SOS organisatie binnen de federatie moet zich hieraan houden. We volgen dit intern nauwlettend. Daarnaast houden zowel interne en externe accountants zorgvuldig toezicht op de financiële huishouding.

Alle bestedingen, ingezamelde gelden en andere uitgaven staan in ons jaarverslag. Dit verslag wordt gecontroleerd door een internationaal erkend accountantskantoor.

Wat gebeurt er met mijn bijdrage als ik een kind sponsor?

Als je een kind sponsort doneer je maandelijks een vast bedrag. Je draagt hiermee bij aan de kosten voor het levensonderhoud voor je SOS kind en het SOS kinderdorp waarin hij of zij woont. Jouw bijdrage helpt ons structureel te voorzien in de dagelijkse behoeften van je SOS kind: goede voeding, scholing, medische zorg, maar ook sport en spel. Kortom, alles wat een kind nodig heeft om te kunnen opgroeien.

Jouw bijdragen zijn zogenoemde ‘geoormerkte donaties’ die bijdragen aan de complete zorg van het SOS kind, maar ook aan de onderhoudskosten van het kinderdorp en van alle faciliteiten die bij het kinderdorp horen (zoals de scholen en medische of sociale centra). Ook kunnen we met je bijdragen familieversterkende programma’s voor de omwonenden van het kinderdorp financieren.

Wat gebeurt er met mijn bijdrage als ik een SOS kinderdorp sponsor?

Als je een SOS kinderdorp sponsort doneer je maandelijks een vast bedrag. Hiermee help je ons structureel te voorzien in de dagelijkse behoeften van de kinderen die er wonen: goede voeding, scholing, medische zorg, maar ook sport en spel. Kortom, alles wat ze nodig hebben om op te kunnen groeien naar zelfstandigheid.

Jouw bijdragen zijn ‘geoormerkte donaties’ die de onderhoudskosten van het kinderdorp en van alle bijbehorende faciliteiten (zoals de scholen en medische of sociale centra) financieren. Ook kunnen we met jouw steun familieversterkende programma’s financieren voor de omwonenden van het kinderdorp.

Wat is de tijdsduur van mijn donateurschap?

Dat hangt van jou af. Heb je hier vragen over? Bel dan ons serviceteam via 020-303 2500.

Hoe kan ik mijn donateurschap opzeggen?

Bel naar 020-303 2500 en we maken het in orde voor je. We kunnen het donateurschap per direct stopzetten. Je kunt jouw donateurschap ook wijzigen.

Kan ik een pakketje naar een SOS kinderdorp versturen?

Naast post uit een ver land vinden de kinderen een kleine verrassing ook vaak leuk. Denk aan een kaart, kleurplaat of velletje stickers. Verstuur liever geen grote pakketten. De verzendkosten zijn meestal hoog en de kinderdorpen moeten hier vaak nog invoerrechten over betalen. Ook zijn de posterijen in verre landen vaak minder goed georganiseerd en kunnen pakjes beschadigen of kwijtraken. Bovendien willen we de lokale economie zo veel mogelijk steunen door benodigdheden voor een kinderdorp lokaal aan te laten schaffen.

Kan ik goederen of spullen doneren aan een SOS kinderdorp?

Hoewel we het gebaar zeer waarderen, is het beleid van SOS Kinderdorpen dat we geen donaties in natura accepteren. De transport- en invoerkosten zijn vaak hoger dan de waarde van de donatie en – misschien nog wel belangrijker – we willen de lokale economie van de landen waar onze programma’s worden uitgevoerd zo veel mogelijk steunen door benodigdheden voor onze programma’s ter plaatse aan te schaffen of te laten maken. Kleding, speelgoed en schoolbenodigdheden zijn bijvoorbeeld in bijna alle landen ter wereld redelijk tot goed verkrijgbaar op de lokale markt of in winkels.

Kan ik ook aan jullie doneren via acceptgiro?

Nee, helaas niet meer. Per 1 juni 2023 zijn alle banken in Nederland gestopt met de verwerking van de acceptgiro. Onder leiding van Goede Doelen Nederland is voor het overmaken van een eenmalige gift een alternatieve betaalwijze ontwikkeld, Mijn eenmalige gift. Per 1 april 2023 is ook SOS Kinderdorpen overgestapt op het gebruik van deze bon.

U kunt ook veilig en eenvoudig via onze website een gift doen via dit donatieformulier of het door u gekozen donatiebedrag zelf overmaken naar ons rekeningnummer: NL90INGB0000002280 t.n.v. SOS Kinderdorpen.

Kan ik een SOS kinderdorp bezoeken?

Het kan, maar we stimuleren het niet. We vinden het belangrijk om de privacy van SOS kinderen en hun families te respecteren. En we proberen kinderen een stabiel, ongestoord leven te bieden. Als je toch een kinderdorp of project gaat bezoeken, is het voor onze lokale collega´s en de SOS families prettig als je je bezoek aankondigt. Dan kunnen zij aangeven of je gelegen komt. We vragen je daarom vooraf contact met ons op te nemen via 020 – 303 2500. Dan helpen we je graag verder! Lees meer over het bezoeken van je SOS kind.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.