Succesvol je eigen bedrijf opzetten met The Next Economy

“Je moet vertrouwen hebben om mensen in jouw product te laten geloven.”

Deborah uit Nigeria deed mee aan het jeugdwerkgelegenheidsprogramma The Next Economy, waar ze leerde een goed bedrijfsmodel op te zetten en vertrouwen in haar product te hebben. Zo is ze met succes haar modemerk Faidez Wears gestart en gaat ze vol vertrouwen haar toekomst tegemoet.

Jonge vrouw uit het programma The Next Economy van SOS Kinderdorpen poseert stralend voor camera

Trots lachend straalt Deborah ons tegemoet vanachter haar breimachine. Wollen kledingstukken produceren in het warme Nigeria; het is waarschijnlijk niet het eerste waar mensen aan denken als mogelijke business. Maar Deborah weet het zeker: zij gaat het maken in deze nichemarkt. “Je moet het aantrekkelijk maken voor mensen.”

Haken en breien

“Ik haak al sinds mijn zesde, maar deed het voornamelijk ter ontspanning en soms maakte ik cadeautjes voor vrienden en familie. Tot in 2016 een aanstaande moeder vroeg of ik tegen betaling een vierdelige babyset wilde haken. Terugkijkend was dat de start van Faidez Wears. Naast mijn diverse baantjes haakte ik broches, sjaals en zo meer. Haken is een intensief proces. Alles gaat met de hand en dus langzaam. Toen de vraag steeg, wist ik dat het tijd was om een stap te maken, zodat ik sneller producten kon produceren en meer mensen kon bereiken. Een vriend attendeerde mij op het The Next Economy project en ik heb me direct ingeschreven. Tegelijkertijd startte ik een cursus machine breien van zes maanden.”

Vaardigheden opdoen om een bedrijf op te zetten

“The Next Economy paste precies in mijn plaatje. Ik leerde de noodzakelijke vaardigheden om goed mijn bedrijf te kunnen starten”, verduidelijkt Deborah. “Het opzetten van een bedrijfsmodel, financiële vaardigheden opdoen, het belang van kennis over de industrie en de markt, en hoe jouw bedrijf in de markt te zetten. En ook over de belangrijke zachte vaardigheden, zoals communicatie, een netwerk opbouwen en misschien wel het belangrijkste: het opbouwen van vertrouwen. Want je kunt geen bedrijf opbouwen zonder vertrouwen. Je moet vertrouwen hebben om mensen in jouw product te laten geloven.”

Vertrouwen

En het is dit geloof dat leidde tot de groei van Faidez Wears Deborah legt uit, vol vertrouwen: “Gebreide kleding is niet de kleding die mensen in dit klimaat normaal gesproken dragen. Je moet het aantrekkelijk voor hen maken. Laten zien en voelen dat wol ook comfortabel is wanneer het warm is, dat het modieus is. Het daagt mij bovendien uit om met nieuwe ideeën te komen als haarbanden en sjaaltjes, accessoires. Je moet behoefte creëren.”

Meisje uit uit het programma The Next Economy van SOS Kinderdorpen leert om zelfstandig naaister te worden

Twee jaar nam ze deel aan het TNE- traject. Ze leerde niet alleen veel, maar deed ook goede contacten op. Samen met andere deelnemers zetten ze een platform op om in contact te blijven, zakelijke kansen te delen, mogelijke klanten op elkaars bedrijven te wijzen, en ook om elkaar te helpen wanneer iets niet goed of volgens plan verloopt. Ook volgt Deborah nog regelmatig workshops en gaat ze naar netwerk events. Door corona vonden die de afgelopen maanden online plaats.

Duurzame doelen

The Next Economy heeft me de juiste kennis en basis geboden om Faidez Wears op een goede manier op te kunnen zetten.” Haar doelstellingen liegen er niet om. Deborah: “Ik wil een milieuvriendelijk merk opbouwen, dat gebruik maakt van gerecyclede producten en andere duurzame opties op basis van technologie. Ik wil bewustzijn creëren over de wol- en breiwerkindustrie in Nigeria en de kleding fashionable maken. Niet alleen in Nigeria, maar in heel Afrika. Met mijn bedrijf wil ik bijdragen aan de groei in mijn land en mijn land wereldwijd representeren.”

“Faidez Wears draait niet om mij. Het is een entiteit op zichzelf. We bouwen aan een milieuvriendelijk merk dat klasse, comfort, warmte en kwaliteit biedt aan de consument en waarmee we tegelijkertijd bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen 11 en 12. Deze staan voor respectievelijk duurzame steden en gemeenschappen, en verantwoordelijke consumptie en productie.”

Deborah’s advies: sta open om te leren

De wereld ligt voor haar open en ja de transitie van opleiding naar het werkende leven zal hobbels op de weg kennen. Voor Deborah èn voor de andere jongeren die voor dezelfde obstakels staan of in de toekomst eenzelfde pad gaan bewandelen. Ze besluit met een advies: “Om succesvol te kunnen zijn, moet je open staan om te leren, om kansen te pakken die een omgeving creëren waarin je kunt groeien en de juiste beslissingen kunt nemen. Het is ok om in het begin af en toe onzeker te zijn, maar sta open om duidelijkheid te krijgen terwijl je aan het leren bent. En heb vertrouwen!”

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.