De 17-jarige Abena kan stoppen met werken en weer studeren

Nadat haar vader het gezin verliet, moest de 17-jarige Abena het familie-inkomen verdienen. Nu haar familie opgenomen is in het familieversterkende programma van SOS Kinderdorpen, kan ze zich weer volledig storten op haar studie. “Ik ben eindelijk vrij van zorgen en werk.”

Het vertrek van Abena’s vader raakte haar moeder zo hard dat ze niet meer kon werken. “Mensen lachten me uit; ik schaamde me zo. Ik wist niet hoe ik mijn kinderen te eten kon geven of ze naar school kon sturen. Dat maakte mij en mijn kinderen hopeloos.” Eerst hielpen Abena’s oma en buren de familie met eten, maar later moest Abena werken om geld voor eten te verdienen. “Ik wist dat ik dan van school af moest en dat gevolgen zou hebben voor mijn toekomst, maar iemand moest voor mijn moeder, jongere broer en zus zorgen.”

Bijna een jaar lang stond Abena ‘s morgens vroeg op om geroosterde tijgernoten te verkopen in Ejisu, een kleine stad in het zuiden van Ghana. Ze kon niet ontbijten; energie voor de dag moest ze halen uit de kleine maaltijd die ze de vorige avond had gegeten. Met versleten bruine sandalen aan haar voeten, zwierf de tiener de hele dag door de straten. “Ik zag mensen beroofd en geslagen worden,” zegt Abena. Maar toch ging ze door. “Dat ik mijn broertje en zusje aan het eind van de dag een kleine maaltijd kon geven, maakte het de moeite waard.”

Steun voor het gezin

Gelukkig kon Helena via-via terecht bij het familieversterkende programma. Samen met de medewerkers van SOS Kinderdorpen stelde ze een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Aangezien Helena vroeger een boerderijtje had, kreeg ze subsidie en een training om varkens te fokken en mais te telen. Ook nam ze deel aan een leen- en spaargroep die SOS Kinderdorpen heeft opgezet. In deze groep kunnen leden uit de gemeenschap geld sparen en daaruit lenen voor grote uitgaven. Bovendien volgde Helena trainingen die SOS Kinderdorpen aanbiedt in opvoeden en kinderrechten.

Moeder Helena voert haar zeug en biggen.

Weer naar school

Helena kocht een zeug die genoeg biggen voortbracht om door te verkopen en ook haar maïsteelt doet het goed. Nu kan ze haar kinderen te eten geven. Door de trainingen kan Helena ook een betere moeder zijn. Abena hoeft niet meer te werken op straat en kan naar school. De benodigde materialen zoals boeken, een schooltas en een uniform, kreeg ze uit het programma. Zo kan ze werken aan haar droom om verpleegster te worden. “En ik voel me niet meer zo geïsoleerd zoals vroeger.”  Zelfs toen de scholen door corona moesten sluiten, kon Abena studeren in een speciaal centrum van SOS Kinderdorpen voor kinderen die geen radio, tv of internet hebben om onderwijs te volgen.

Abena helpt haar zusje met schoolwerk.

Helena is weer gelukkig. “Ik ben blij dat onze levens zijn verbeterd en dat ik weer waardigheid heb als moeder,” zegt Helena terwijl ze haar 12 varkens voert. “Familie betekent veel voor me; zonder mijn familie en mijn kinderen heb ik niet echt een betekenis in mijn leven.

*Naam veranderd om privacyredenen.

Wil jij ook families zoals die van Helena versterken? Help mee!

Geef kinderen een veilig thuis

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.