De 17-jarige Abena kan gelukkig weer studeren

Abena Kumasi

Nadat haar vader het gezin verliet, moest de 17-jarige Abena het familie-inkomen verdienen. Nu haar familie opgenomen is in het familieversterkende programma van SOS Kinderdorpen, kan ze zich weer volledig storten op haar studie. “Ik ben eindelijk vrij van zorgen en werk.”

Het vertrek van Abena’s vader raakte haar moeder zo hard dat ze niet meer kon werken. “Mensen lachten me uit; ik schaamde me zo. Ik wist niet hoe ik mijn kinderen te eten kon geven of ze naar school kon sturen. Dat maakte mij en mijn kinderen hopeloos.” Eerst hielpen Abena’s oma en buren de familie met eten, maar dat was tijdelijk. Er zat voor Abena niets anders op dan te gaan werken. “Ik wist dat ik dan van school af moest en dat gevolgen zou hebben voor mijn toekomst, maar iemand moest voor mijn moeder, jongere broer en zus zorgen.”

Bijna een jaar lang stond Abena ‘s morgens vroeg op om geroosterde tijgernoten te verkopen in Ejisu, een kleine stad in het zuiden van Ghana. Hongerig zwierf de tiener de hele dag door de straten. “Ik zag mensen beroofd en geslagen worden,” zegt Abena. Maar toch ging ze door. “Dat ik mijn broertje en zusje aan het eind van de dag een kleine maaltijd kon geven, maakte het de moeite waard.”

Steun voor het gezin

De schrijnende situatie viel buurtgenoten op. Zij meldden het gezin aan bij SOS Kinderdorpen die hen opnam in het familieversterkend programma. Samen met de medewerkers van SOS Kinderdorpen stelde Abena’s moeder Helena een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Aangezien Helena vroeger een boerderijtje had, kreeg ze subsidie en een training om varkens te fokken en mais te telen. Ook nam ze deel aan een leen- en spaargroep die SOS Kinderdorpen heeft opgezet. In deze groep kunnen leden uit de gemeenschap geld sparen en daaruit lenen voor grote uitgaven. Daarnaast kreeg Helena trainingen op het gebied van opvoeden en kinderrechten.

Moeder Helena voert haar zeug en biggen

Weer naar school

Helena kocht een zeug die genoeg biggen voortbracht om door te verkopen en ook haar maïsteelt doet het goed. Nu kan ze haar kinderen te eten geven. Door de trainingen kan Helena ook een betere moeder zijn. Abena hoeft niet meer te werken op straat en kan naar school. De benodigde materialen zoals boeken, een schooltas en een uniform, kreeg ze uit het programma. Zo kan ze werken aan haar droom om verpleegster te worden. Zelfs toen de scholen door corona moesten sluiten, kon Abena studeren en les krijgen in een speciaal centrum van SOS Kinderdorpen voor kinderen die geen radio, tv of internet hebben.

Abena helpt haar zusje met schoolwerk

Helena is weer gelukkig. “Ik ben blij dat onze levens zijn verbeterd en ik dat ik weer een goede moeder kan zijn,” zegt Helena terwijl ze haar twaalf varkens voert. “Familie betekent veel voor me; zij geven me weer een doel in het leven.”

*Naam veranderd om privacyredenen.

Wil jij ook families zoals die van Helena versterken? Help mee!

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.