Wetenschappelijk onderzoek

Hoe gewoon is een kus of een knuffel?

Filip (6) woont in kinderdorp Skopje, Macedonië en gaat naar de kleuterschool. “Maar hij kan nog geen kleuren benoemen of cirkels tekenen,” vertelt zijn SOS moeder Buba. “Zijn ontwikkeling loopt achter doordat hij verwaarloosd is in zijn vroege jaren.” Onderzoek en ervaringen van SOS moeders wijzen uit dat kinderen die zonder familieliefde opgroeien ernstige schade op kunnen lopen.

Filip (6) woont in kinderdorp Skopje, Macedonië en gaat naar de kleuterschool. “Maar hij kan nog geen kleuren benoemen of cirkels tekenen,”

SOS Moeder Buba

Af en toe een kus of een knuffel, dat vinden we toch eigenlijk heel gewoon? Maar er zijn nog altijd veel te veel kinderen die dat dagelijks missen. Het effect van een liefdevolle familie en veilige omgeving blijkt enorm. Zo toont wetenschappelijk onderzoek* aan. Onze fact sheet geeft een overzicht van enkele belangrijke concepten en wetenschappelijke ontwikkelingen over het belang van veilige relaties in de ontwikkeling van kinderen.

Hersenscans

Een hersenscan laat duidelijk zien wat het hebben van wel of geen (moeder)liefde doet bij een kind. In de Verenigde Staten werd van twee driejarigen een scan gemaakt. ‘Extreme neglect’, extreme verwaarlozing, van een van beide kinderen was bij de onderzoekers bekend. Op deze scan is een groot verschil te zien in grootte van het hoofd en de herseninhoud. Dit onderzoek, en ook andere, laat zien wat de gevolgen zijn voor een kind als het mishandeld, misbruikt of genegeerd is in de eerste jaren van zijn jonge en unieke leven.

Gevolgen

Wel of geen liefde krijgen heeft enorme consequenties. Het ene kind van drie jaar ontving liefde en heeft de normale hoofd- en hersenomvang. De kans is groot dat dit kind intelligenter zal zijn dan het andere. Ook zal het waarschijnlijk meer sociale capaciteiten ontwikkelen. Het kind met de kleinere hersenen zal sneller mentale en fysieke gezondheidsproblemen krijgen. Maar definitief is het niet; onderzoek heeft uitgewezen dat als een kind weer liefde krijgt, deze negatieve ontwikkeling doorbroken wordt. Letterlijk en figuurlijk gaan kinderen weer groeien!

Help mee

Geen kind hoort alleen te zijn. Toch groeit maar liefst 1 op de 10 kinderen op zonder ouderlijke zorg of loopt het risico deze te verliezen. SOS Kinderdorpen gelooft in de kracht van familie. We ondersteunen kinderen in hun eigen familie of nemen ze (tijdelijk) op in een SOS familie, zodat ze verzekerd zijn van aandacht, voeding, scholing en liefde. Samen geven we kinderen de liefde van een familie en daarmee de kans op een mooie toekomst. Help jij ook mee?

*Bron: het onderzoek is gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences Early Edition, door o.a. Joan L. Luby, MD, professor Child Psychiatry.

Wetenschappelijke onderbouwing

Meer inzicht in de effecten van al dan niet opgroeien in een liefdevolle familie en een veilige omgeving?Onderstaand een aantal wetenschappelijke onderzoeken en publicaties, die het belang en de kracht van familieliefde voor de ontwikkeling van kinderen onderschrijven.

Geef kinderen een veilige en liefdevolle familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.