Statement berichtgeving over Oekraïense kinderen opgevangen door SOS Kinderdorpen Rusland

Oorlog brengt kinderen, en vooral kinderen zonder ouderlijke zorg, in een uiterst kwetsbare situatie. Wij steunen kwetsbare kinderen aan weerszijden van conflicten, overal ter wereld. Dit is van groot belang, maar ook complex. In elke vorm van zorg die wij geven staat het belang van het kind centraal. Wij staan altijd aan de kant van de kinderen.

Naar aanleiding van de berichten in de Duitse media, bevestigen wij dat SOS Children’s Villages International ervan op de hoogte is dat 13 kinderen uit Oekraïne momenteel worden opgevangen in twee programmalocaties in Rusland. Om de veiligheid en privacy van de kinderen te beschermen, maken wij deze locaties niet bekend. Het belangrijkste doel van SOS Kinderdorpen Rusland is om kinderen te beschermen, ongeacht hun herkomst, zelfs wanneer zij onder extreem moeilijke omstandigheden werken.

Wij keuren iedere vorm van illegale adoptie van kinderen af. Daarmee ook gedwongen scheidingen tussen kind en familie. De suggestie dat SOS Kinderdorpen op welke manier dan ook betrokken is geweest bij gedwongen verplaatsingen van kinderen uit Oekraïne, weerleggen wij nadrukkelijk.

Wij zijn ons bewust van de complexiteit van de situatie en gaan voorzichtig te werk. De kinderen uit Oekraïne zijn door de plaatselijke autoriteiten bij pleeggezinnen geplaatst. Deze pleegouders zijn door de Russische autoriteiten geworven en in dienst genomen. SOS Kinderdorpen Rusland biedt onderdak aan de pleeggezinnen en verleent psychosociale steun aan de kinderen en hun pleeggezinnen.

SOS Kinderdorpen werkt wereldwijd om ervoor te zorgen dat kinderen kunnen opgroeien in een veilige, liefdevolle omgeving, zodat zij zich kunnen ontwikkelen en hun sterkste zelf worden. Wanneer een kind niet bij zijn of haar eigen gezin kan blijven, zorgen wij er altijd voor dat het kind passende zorg krijgt. Wij komen op voor de rechten van elk kind en pleiten voor verandering van deze rechten, zodat alle kinderen in een veilige omgeving kunnen opgroeien. Alle leden van de federatie SOS Kinderdorpen laten zich leiden door het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind.

SOS Kinderdorpen Rusland werkt al meer dan 25 jaar in Rusland en heeft momenteel meer dan 600 kinderen in zorg. SOS Kinderdorpen Oekraïne is al bijna 20 jaar actief en heeft het afgelopen jaar meer dan 74.000 kinderen ondersteund sinds het begin van de oorlog.

Neem voor meer informatie contact op met press@sos-kd.org

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.