Eerste schooldagen na het vluchten uit Oekraïne

Van een oorlogsgebied in Oekraïne naar een SOS Kinderdorp in Pinkafeld; SOS Kinderdorpen Oostenrijk werkt samen met een lokale school in Burgenland om gevluchte Oekraïense kinderen op te vangen en een warm thuisgevoel te bieden.

Het lijkt misschien een gewone lunchpauze op de school in Burgenland: klasgenoten dagen elkaar uit voor een potje tafelvoetbal en een groep meisjes lacht om iets op een mobiele telefoon. Toch is deze pauze anders dan anders. Vijftien scholieren eten vandaag voor het eerst hun lunch op deze school. Ze zijn samen met hun Oekraïense pleegmoeders gevlucht omdat de situatie in hun SOS Kinderdorp in Oekraïne onhoudbaar was. Hier krijgen ze de kans om weer naar school te gaan en SOS Kinderdorpen voorziet ze van de nodige schoolspullen. Er zijn twee klassen ingericht om de kinderen op te vangen: voor kinderen van 6 tot 10 jaar en van 10 tot 17 jaar.

Eerste gevluchte families aangekomen in SOS Pinkafeld

Marek Zeliska, directeur van het SOS Kinderdorp in Pinkafeld: ‘’De families die wij hebben opgevangen zijn de eerste gezinnen uit Oekraïne die naar Pinkafeld zijn gevlucht. Na hun aankomst zijn we met ze naar de dokter gegaan en hebben we samen kleding gekocht. Ze zijn erg hartelijk, ruimdenkend en ontzettend dankbaar. We hopen dat ze snel wennen.’’

Omdat er geen geschikte studieboeken zijn, heb ik oefenbladen samengesteld met de belangrijkste woordenschat

Markus Wagner

“Het staat voorop dat de kinderen zich hier eerst veilig voelen een beetje Duits leren”, zegt de directeur van de Pinkafeldschool, Rainer Tiefengraber. Taal is ook een uitdaging voor de leraren, die geen Oekraïens spreken. Voorlopig helpt een tolk hen bij de communicatie. Leraar Markus Wagner is pragmatisch: hij heeft een vertaalapp gedownload. En omdat er nog geen geschikte studieboeken zijn, heeft hij zijn eigen oefenbladen samengesteld met de belangrijkste woordenschat. ‘’Dat is wel een uitdaging, want vooral de oudere kinderen verschillen in taalkennis. Terwijl sommigen van hen goed Engels spreken, kunnen anderen alleen Cyrillische letters lezen.’’

Gelukkig is er voor het uitspreken van de namen van zijn leerlingen geen uitgebreide taalkennis nodig. Het zorgt alleen voor hilariteit onder de kinderen als Markus hun namen verkeerd uitspreekt. Of er in de klas ook wordt gesproken over oorlogservaringen? ‘’Ik heb zoiets nog niet gehoord’’, zegt de tolk. Wel klinken de eerste Duitse zinnen al in het klaslokaal tijdens het overgooien van een bal: ‘’Zu mir (naar mij)’’ en ‘’Danke (dankjewel)’’.

SOS Kinderdorpen voor Oekraïne

SOS Kinderdorpen helpt families die getroffen zijn door de oorlog in Oekraïne op verschillende manieren. Zo ondersteunen we gezinshereniging en bieden accommodatie aan, ook voor gezinnen met kinderen met speciale behoeften.

Lees meer over ons werk in Oekraine via deze pagina.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.