SOS Oekraïne zet zich schrap voor winter

Pleegzorg Oekraine
Pleegmoeder uit Oekraïne troost jongen die is opgevangen door SOS Polen.

Na acht maanden oorlog gaan de gevechten in het oosten en zuiden van Oekraïne door. Luchtaanvallen vinden dagelijks in heel het land plaats. In oktober 2022 dreef Rusland de raketaanvallen op Kiev en andere steden verder op. Met de winter op komst zorgt dit voor grote problemen.

Door explosies veroorzaakt door raketten, zijn de meeste regio’s en miljoenen Oekraïners de dupe geworden van beschadigingen aan elektriciteits- en watervoorzieningen. Tenminste een derde van de energie-infrastructuur van het land is beschadigd.

Onschuldige families en kinderen blijven een enorm hoge prijs betalen voor de gevechten, luchtaanvallen en beschietingen. Volgens de missie voor de mensenrechten in Oekraïne (HRMMU) zijn de afgelopen acht maanden meer dan 6.370 burgers gedood en bijna 9.780 gewond geraakt. Momenteel zijn er in Europa bijna 7,8 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne. Volgens het Internal Displacement Report zijn 6,2 miljoen Oekraïners hun huis kwijtgeraakt en op de vlucht binnen Oekraïne.

Blijvende noodhulp van SOS Oekraïne

De regelmatige raket- en drone-aanvallen en de hierdoor vernietigde voorzieningen, vormen een groot probleem voor Oekraïne. Zeker met de winter op komst. Het constante gebrek aan water, elektriciteit en verwarming, is ook voor de opvanglocaties van SOS Oekraïne een uitdaging. Ondanks alles blijft de veiligheid van alle deelnemers aan de SOS programma’s en het personeel prioriteit. Het personeel is op de hoogte van de vastgestelde veiligheids- en beveiligingsprocedures in geval van raketaanvallen. Daarnaast bereidt het personeel zich zo goed mogelijk voor op de wintermaanden.

Activiteiten van SOS Kinderdorpen in Oekraïne

De activiteiten van SOS Oekraïne in de bezette regio Luhansk zijn momenteel opgeschort. De steun in de regio Kiev blijft doorgaan, en negen regio’s worden ondersteund door partners of SOS centra. Onze noodhulpactiviteiten in Oekraïne, waar we nog altijd op focussen zijn: humanitaire steun (voedsel,  non-foodartikelen, WASH), financiële steun, sociale servicecentra, psychosociale steun, medische zorg voor gewonde kinderen en belangenbehartiging. De activiteiten binnen ons familieversterkendprogramma (in Kiev en Brovary) en ons pleegzorgprogramma gaan door. In totaal hebben we:

175.977 programma deelnemers in totaal bereikt (oktober, 2022)
166.334 programma deelnemers binnen SOS Oekraïne bereikt (oktober, 2022)
9.643 programma deelnemers binnen SOS gastlanden voor vluchtelingen bereikt (oktober, 2022)

SOS landen die Oekraïense vluchtelingen hebben opgevangen in hun kinderdorpen: Oostenrijk, België, Bulgarije, Tsjechië, Estland, Finland, Griekenland, Hongarije, Italië, Duitsland, Letland, Litouwen, Polen en Roemenië.

Noodhulp Oekraïne

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

DONEER EN HELP DE KINDEREN IN OEKRAÏNE

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.