Samenplaatsing broers en zussen onder de aandacht bij Verenigde Naties

Samenplaatsing broers en zussen onder de aandacht bij Verenigde Naties

Op 16 en 17 september organiseert het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties (VN) de tweejaarlijkse ‘Dag van Algemene Discussie over kinderrechten’ die dit jaar in het teken staat van Alternatieve/Familiegerichte zorg. Het is een uitgelezen kans om de balans op te maken van hoe kinderrechten in de praktijk worden geïmplementeerd en welke barrières en uitdagingen er zijn op dit gebied.

Dag van Algemene Discussie

De Dag van Algemene Discussie biedt naast verdieping ook mogelijkheden voor het VN-Kinderrechtencomité om te beoordelen in hoeverre het VN-Kinderrechtenverdrag is geïmplementeerd en internationaal voortgang wordt gemaakt voor kinderen die zonder ouderlijke zorg opgroeien sinds het verdrag is aangenomen in 1989. Op basis van de inbreng van experts, inclusief kinderen en jongeren, doet het comité aanbevelingen om het beleid rond dit thema te verbeteren. Deze aanbevelingen stimuleren systemische verandering van alternatieve zorg voor kinderen en waarborgen kinderrechten hierin.

Gescheiden opvang voorkomen

Als basis voor de discussies die op deze dag plaatsvinden is voorafgaand een openbare consultatie geweest. SOS Kinderdorpen Nederland heeft in samenwerking met SOS Kinderdorpen België en Defence for Children, een bijdrage ingediend op het onderwerp ‘samenplaatsing van broers en zussen bij uithuisplaatsing’. In deze geschreven bijdrage wordt gepleit voor het voorkomen van scheiding van kinderen bij uithuisplaatsing, tenzij dit niet in het belang van een van de kinderen is. De aanbevelingen zijn gericht op het VN-Kinderrechtencomité, de Nederlandse overheid en andere nationale overheden en (jeugd)professionals om zo wetgeving, beleid en praktijk te beïnvloeden die impact hebben op een kinderleven. Aanvullend op deze bijdrage hebben wij gezamenlijk een videobijdrage ingediend, waarin Gloria (16 jaar) haar gemis over het opgroeien in een pleeggezin zonder haar zus toelicht.

Gloria (16) is opgegroeid in een pleeggezin zonder haar zus

Simba Familiezorg

Vanuit SOS Kinderdorpen pleiten we al langer voor het voorkomen van scheiding van kinderen bij uithuisplaatsing. Daarom ondersteunen wij in Nederland gezinnen waar (tijdelijk) geen veilig thuis is via Simba Familiezorg. Met dit programma willen wij eraan bijdragen dat in Nederland zo veel mogelijk kinderen kunnen opgroeien in hun eigen familie. Dit gebeurt onder andere door ouders intensief te begeleiden en het netwerk van het gezin te versterken.

Meer lezen? Samenplaatsing wettelijk vastleggen – SOS Kinderdorpen

Meer informatie

Algemeen:

Dag van Algemene Discussie van het VN-Kinderrechtencomité 2021
OHCHR | Day of General Discussion: Children’s rights and alternative care

Bijdrage vanuit SOS Kinderdorpen en Defence for Children:

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.