Overstromingen in Tsjaad en het effect op ons werk

Meer dan 340.000 inwoners van Tsjaad zijn getroffen door ongekende overstromingen, veroorzaakt door stortregens in het land. Als gevolg hiervan zijn veel families en kinderen kwetsbaar geworden. In het laatste rapport van OCHA (Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden) staat dat honderden huizen zijn verwoest door overstroomde rivieren en recordregens in bijna twee maanden tijd.

Hierdoor zijn gezinnen hun eigendommen verloren en gedwongen om hun huizen te ontvluchten. “Gezinnen in gemeenschappen worden vooral getroffen en de situatie is zeer kritiek, vooral in de wijken Ngoumna, Digangali en Malo Gaga. Van de 208 gezinnen die we ondersteunen via onze SOS programma’s, hebben 37 gezinnen hun huis verloren’’, zegt nationaal directeur van SOS Tsjaad, Richard Ngardoum Ndoutabet.

Toegenomen voedselonzekerheid

Families die alles kwijt zijn, worden tijdelijk ondergebracht in scholen en openbare sportscholen. De andere families verblijven in risicohuizen, waar ze met hun voeten in het water leven. De overstromingen hebben ook bijna 2.700 hectare gewassen en landbouwgrond vernietigd, waardoor de voedselonzekerheid in Tsjaad is toegenomen.

“Deze situatie is een groot risico voor het levensonderhoud van gezinnen in gemeenschappen die voornamelijk van de rijstproductie leven, en waarvan de gewassen voor 2022 zijn vernietigd. Bovendien is er een groot gezondheidsrisico. Gezinnen en kinderen worden blootgesteld aan ziekten die zich via het water verspreiden, zoals malaria of cholera. De toegang tot gezondheidsfaciliteiten is beperkt doordat deze ook zijn aangetast door het water. Dit zal waarschijnlijk een aanzienlijke impact op de lange termijn hebben”, zegt de nationale directeur van SOS Tsjaad.

Situatie in het SOS kinderdorp

‘’Gelukkig is de situatie in het SOS kinderdorp in Ndjamena goed: er is geen schade, alleen de toegang tot het kinderdorp is lastiger. Er is voorafgaand aan de overstromingen een grote voorraad aangelegd, om tekorten in het kinderdorp te voorkomen.”

Het regenseizoen duurt tot oktober en er wordt nog meer regen voorspeld. Vorig jaar werden 256.000 inwoners getroffen door overstromingen, en in 2020 waren dat 388.000 mensen, volgens OCHA (Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden).

SOS Kinderdorpen in Tsjaad

SOS Kinderdorpen werkt sinds 2005 in N’Djamena. Hier bieden 12 SOS families een liefdevol thuis voor maximaal 120 kinderen. In het kinderdorp in N’Djamena staat een Hermann Gmeiner school. Hier gaan 374 leerlingen naartoe. Ook is er een medisch centrum dat de medische basis biedt voor het welzijn van de lokale bevolking.

De afgelopen jaren hebben we de familieversterkende programma’s in Tsjaad uitgebreid, om zoveel mogelijk gezinnen in moeilijkheden te ondersteunen. We voeren een noodhulpprogramma in Bahai, in het vluchtelingenkamp Oure Cassoni, waar ongeveer 30.000 vluchtelingen uit Darfur wonen. Sinds 2021 bieden we noodhulp en ontwikkelingshulp aan ontheemde kinderen en gezinnen in de dorpen Kousseri en Doumdoum in de Tsjaadmeer provincie.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.