Masterclass 55 jaar SOS Kinderdorpen

Op 24 november 2020 bestond SOS Kinderdorpen Nederland precies 55 jaar. We organiseerden een online masterclass waarin directeur Arian Buurman en Raad van Toezicht-voorzitter Menno Antal terugblikten op de afgelopen periode en vooruit keken naar de komende jaren. Hoogleraar Mariëlle Bruning gaf een masterclass over kinderrechten. Yita, zelf ooit opgegroeid in een SOS kinderdorp, deelde haar ervaringen.

Eén van de hoogtepunten uit deze 55 jaar is dat SOS Kinderdorpen mee heeft geschreven aan de Richtlijnen voor de Alternatieve Zorg voor kinderen. “Daar zijn we erg trots op,” aldus Arian Buurman. Deze richtlijnen zijn een uitwerking van de kinderrechten voor kinderen die (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen. “Ze zijn een versterking van de kinderrechten in het VN-Kinderrechtenverdrag. Want een groot deel van de richtlijnen gaat om het stimuleren van ouderlijke zorg,” aldus hoogleraar Jeugdrecht, Mariëlle Bruning. Zij vertelde in haar masterclass alles over het VN-Kinderrechtenverdrag en de aanvullende richtlijnen. “Het bijzondere aan deze richtlijnen is dat jongeren hier betrokken bij zijn geweest. Zo gaven zij bijvoorbeeld aan dat ze niet overbeschermd willen worden, maar serieus genomen willen worden en hulp willen krijgen om op eigen benen te staan.”

V.l.n.r.: Algemeen directeur Arian Buurman, presentatrice Leila Prnjavorac, Raad van Toezicht-voorzitter Menno Antal, ervaringsdeskundige SOS Kinderdorpen Yita en hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning

Directeur Arian Buurman vervolgt: “Dankzij onze donateurs hebben we vier miljoen kinderen in een liefdevolle en veilige familie kunnen laten opgroeien. Kippenvel krijg ik daarvan.” Eén van die kinderen was Yita. Haar ouders overleden bij een auto-ongeluk en haar oma kon de zorg voor haar en haar zes broers en zussen niet volledig dragen. De jongste kinderen gingen daarom naar een SOS kinderdorp. “Eerst vond ik het heel moeilijk,” vertelt Yita, “want ik liet mijn oma en broers en zussen achter. Maar in het kinderdorp zag ik veel kinderen die hetzelfde meegemaakt hadden als ik, dat hielp. En ik ben daar niets te kort gekomen, ik ben heel liefdevol opgegroeid.”

Foto’s van Yita uit de periode waarin ze opgroeide in een SOS Kinderdorp

“De kinderdorpen zijn belangrijk, daar zijn we mee begonnen. Die zijn nog steeds nodig als kinderen nergens anders heen kunnen. Maar we hebben ook de plicht om te voorkomen dat die opvang nodig is. Daarom hebben we ons werk verbreed naar preventie,” aldus Arian Buurman. Zo heeft SOS Kinderdorpen familieversterkende programma’s. “Daarin ondersteunen we de families met bijvoorbeeld basisbehoeften als zaden en schoolgeld, mogelijkheden om inkomen te genereren en/of opvoedingsvaardigheden,” aldus Menno Antal. “Hiermee voorkom je dat kwetsbare families uit elkaar vallen.” Directeur Arian Buurman heeft de invloed van deze programma’s in tijdens werkbezoek met eigen ogen gezien. “Ik ontmoette een vrouw in Ghana die haar kinderen niet naar school kon sturen en ze met honger naar bed moest laten gaan. Zij deed mee aan ons familieversterkende programma en een half jaar later zag ik een trotste moeder met een houtskoolhandel en kinderen die naar school konden. Dus we richten ons niet op de korte klap, maar op duurzame impact.”

Algemeen directeur Arian Buurman op werkbezoek in Ghana

“Daarna willen we de kinderen aan het werk helpen. Daarom ondersteunen we hen in het vinden van een baan en in het creëren van jeugdwerkgelegenheid,” aldus Antal. “Ook richten we ons op noodhulp. SOS Kinderdorpen is geen specifieke noodhulporganisatie, maar omdat we goed de cultuur en gebruiken kennen van 136 landen en gebieden, zijn we de aangewezen organisatie om noodhulp te bieden als dat nodig is.”

Kijk hier de hoogtepunten van de masterclass:

Hoogtepunten masterclass 55 jaar SOS Kinderdorpen Nederland

Masterclass 55 jaar SOS Kinderdorpen Nederland

De hele uitzending met bijbehorende vragen op de quiz vind je hier. Liever de hele masterclass londerweg of tijdens een wandeling beluisteren? Dat kan met onze podcast: deze vind je hier, op Spotify, iTunes of andere gangbare podcastkanalen.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.