Lobby samenplaatsen broers en zussen in Nieuwsuur

Nieuwsuur besteedde gisteren aandacht aan de duizenden kinderen die jaarlijks in Nederland uit huis worden geplaatst, waarbij naar schatting in de helft van de gevallen broers en/of zussen van elkaar worden gescheiden. In diverse landen is dit wettelijk verboden, in Nederland nog niet. Simba Familiezorg, een pilot van SOS Kinderdorpen in Nederland, lobbyt samen met Defence for Children voor het wettelijk verankeren van het samen plaatsen van deze kinderen. Onder meer hoogleraar jeugdrecht Mariëlle Bruning, lid van de Raad van Toezicht van SOS Kinderdorpen, werd geïnterviewd.

Bekijk het item van Nieuwsuur.

De lobby begint zijn vruchten af te werpen. De Tweede Kamer heeft begin december 2021 maar liefst achttien moties aangenomen over jeugdzorg. In een van deze moties wordt Simba Familiezorg specifiek genoemd: “De kamer wenst gezinnen in problemen zo veel mogelijk bij elkaar te houden en bij uithuisplaatsing zo goed mogelijk te werken aan terugkeer, vanuit het belang van kind; overwegende dat dat familie- en gezinshuizen zoals Simba initiatieven zijn die hier goed aan kunnen bijdragen.”

SOS laat met Simba Familiezorg zien dat er meer mogelijk is

Als kinderen (tijdelijk) niet veilig thuis kunnen wonen, komen broertjes en zusjes nog te vaak op verschillende opvangplekken terecht. Hierdoor neemt het risico toe dat een gezin definitief uit elkaar valt. Via ons programma Simba Familiezorg willen wij eraan bijdragen dat in Nederland zo veel mogelijk kinderen kunnen opgroeien in hun eigen familie. Dat doen wij door ouders intensief te ondersteunen en het netwerk van het gezin te versterken. Het is de eerste keer dat SOS Kinderdorpen met een programma actief is in eigen land. Omdat wij geloven in de kracht van familie.

Over Simba Familiezorg

Via ons programma Simba Familiezorg ondersteunen we gezinnen waarin (tijdelijk) geen veilige thuissituatie is. Samen met de jeugdhulporganisatie die de kinderen plaatst doen we er alles aan om broertjes en zusjes samen op te vangen in een gezinshuis of pleeggezin. In de periode waarin de kinderen daar verblijven bieden we de ouders intensieve ondersteuning om de thuissituatie te veranderen. Met als doel dat zij de zorg uiteindelijk weer kunnen overnemen. Samen met de ouders en kinderen vragen we ook mensen die belangrijk voor hen zijn het gezin bij te staan, bijvoorbeeld met praktische hulp of een luisterend oor.

Wettelijk verankeren

Naast het ondersteunen van gezinnen onderzoeken we hoe de Simba Familiezorg-methodiek eraan kan bijdragen dat veel meer kinderen in Nederland weer veilig thuis kunnen wonen. Om het voor meer uithuisgeplaatste kinderen mogelijk te maken met hun broertje(s) of zusje(s) op te groeien, voeren we samen met Defence for Children lobby voor een wettelijk verankerd recht dat broertjes en zusjes na uithuisplaatsing samen worden geplaatst. Lees meer over het recht om samen op te groeien.

De bijzonder band tussen broers en zussen

Hoe bijzonder de band is tussen broers en zussen zie je in de aangrijpende video’s waarin broers en zussen vertellen wat ze voor elkaar betekenen.

Hieronder de video van de zussen Sune en Anna;

Maar we hebben van meer broer en zussen de bijzonder band vastgelegd. Met aangrijpende en liefdevolle video’s waarin broers en zussen vertellen wat ze voor elkaar betekenen, laten we zien hoe belangrijk deze band is. Bekijk de videoboodschap van Geert aan Jet , Michelle aan Esmee , Xillan aan Jeangu of die van Ganou aan Ganda

Dankzij de Nationale Postcode Loterij

SOS Kinderdorpen zet zich al ruim 70 jaar wereldwijd in voor kinderen zonder ouders of veilig thuis. In Nederland ondersteunen wij met ons programma Simba Familiezorg gezinnen die te maken hebben met een (dreigende) uithuisplaatsing. Deze pilot is mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de Nationale Postcode Loterij. “SOS Kinderdorpen is er met Simba Familiezorg óók voor kinderen in Nederland. Er zijn al veel stappen in de goede richting gezet met dit mooie project, wij zijn blij dat we dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij dit proces kunnen ondersteunen”, aldus Jonne Arnoldussen, Hoofd Goede Doelen bij de Nationale Postcode Loterij.

Lees ook: Samenplaatsing wettelijk vastleggen – SOS Kinderdorpen of Kamer neemt 18 moties aan over jeugdzorg.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.