Hoe praat je met je kind over het Coronavirus?

Veel jonge mensen maken zich zorgen over het coronavirus of COVID-19. Het is daarom fijn voor bezorgde ouders en verzorgers om te weten hoe ze hun kinderen kunnen informeren zonder hen bang te maken.

Onze collega Birgit Satke, die het nationale hotline-team voor kinderen leidt in Oostenrijk, geeft enkele tips over hoe ouders het onderwerp het beste met hun kinderen kunnen bespreken.

1. Raak niet in paniek

Mensen van alle leeftijden kunnen worden getroffen door het COVID-19-virus. Omdat het een nieuw type virus is, is het nog niet mogelijk om precies te zeggen wat de specifieke gevolgen voor kinderen zullen zijn. Leg uw kind uit dat het virus normaal gesproken niet levensbedreigend is voor gezonde mensen. Voorzorgsmaatregelen zorgen ervoor dat zo min mogelijk mensen besmet raken.

2. Leeftijdgeschikte informatie

Neem de zorgen en angsten van je kind serieus. Maar overdreven zorgen kunnen de angst bij kinderen vergroten. Leg daarom uw kinderen op een voor hun leeftijd geschikte manier uit hoe ze door het virus geïnfecteerd kunnen raken en hoe u zich er het beste tegen kunt beschermen.

3. Hygiënemaatregelen

Leer uw kind passende hygiënemaatregelen, zoals regelmatig en effectief de handen wassen, hoesten en niezen in de gebogen elleboog of in een zakdoek. Vermijd direct contact met mensen die hoesten of niezen.

4. Gebruik betrouwbare bronnen

Hoe meer overdreven rapporten zijn, hoe bezorgder je bent – omdat angst besmettelijk is. Houd u daarom vast aan media waarvan bekend is dat ze nauwkeurige informatie bevatten. Geef alleen deze informatie en bronnen door aan uw kind.

5. Neem informatiepauzes

Vooral op social media worden vaak foto’s, adviezen en rapporten gedeeld die volledig onjuist zijn. Dit verspreidt veel valse informatie, wat daardoor de angst bij uw kinderen kan vergroten.

6. Wees een rolmodel

Kinderen leren van het gedrag van hun ouders. Heroverweeg uw eigen gebruik van media en hoe u met de situatie omgaat. Als u constant wacht op het laatste nieuws over infecties of als u er permanent naar googelt, is dit geen goed voorbeeld voor uw kind.

Kinderen over corona

Kijk hier hoe kinderen van SOS Kinderdorpen uit de hele wereld over corona praten!

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Help kwetsbare families

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.