Drie weken na cycloon Idai

“De situatie is veel erger dan we hadden verwacht.”

Cycloon Idai liet in de nacht van 14 op 15 maart een spoor van vernieling achter. Nu, ruim drie weken later is de havenstad nog zwaar gehavend. 128.000 mensen in Beira en in centraal Mozambique zijn compleet dakloos. De VN schat dat 1.8 miljoen mensen dringend hulp nodig hebben.

SOS Kinderdorpen is op dit moment aan het bekijken wat de 150 kwetsbare huishoudens met bijna 600 kinderen ondersteund door SOS Mozambique, nodig hebben alsook de SOS medewerkers waarvan velen hun huis verloren. De kinderen in het kinderdorp in Beira zijn veilig en het dorp bleef nagenoeg onbeschadigd. Aílton Muchave, programmadirecteur van SOS Kinderdorpen, Mozambique en Teresa Ngigi, adviseur op het gebied van psychosociale steun voor SOS en lid van het noodhulprogrammateam nemen de schade op.

Hoe is de toestand voor de families die in het SOS familieversterkende programma zitten?

Teresa: “Iedereen is slachtoffer geworden van de storm en de daaruit voortvloeiende overstroming. Huizen zijn verwoest, mensen schuilen in scholen en in kampen. De situatie is verschrikkelijk. Het is ontzettend warm, mensen zijn gestrest en vermoeid. Ze hebben hulp nodig om hun huizen te herbouwen zodat ze weer terug naar huis kunnen. Hier moet een strategie voor komen.”
Aílton: “De tijdelijk opvangplekken zijn overbevolkt. Er is veel stilstaand water, een broedplaats voor muskieten. Er zijn niet genoeg toiletten en er is geen goede riolering. Mensen moeten in het openbaar hun behoefte doen, wat de kans op infecties groot maakt. Mensen hebben ook geen voorzieningen om het water te zuiveren.

Hoe staat het met de gezondheidstoestand?

Teresa: “De gezondheidstoestand van de getroffen mensen is slecht. Er is niet genoeg capaciteit om mensen te helpen. Er is maar 1 ziekenhuis in Beira dat functioneert. Er is onvoldoende medicatie tegen malaria, cholera en andere ziektes op voorraad. De situatie is dus behoorlijk slecht te noemen. Kans op verbetering is er niet op de korte termijn. De situatie is echt veel erger dan we hadden verwacht.”

Wat kan SOS Kinderdorpen doen?

Teresa: We zijn zeer zorgvuldig met het inventariseren van de hulp die nodig is en voorzichtig met communiceren wat we op korte termijn kunnen doen. We moeten rustig alles bekijken en geen valse hoop geven. Mensen zijn uiterst gevoelig nu.”
Aílton: “We gaan zorgen dat kinderen weer zo snel mogelijk naar school kunnen. Dit betekent dat we de scholen die werden gebruikt als noodopvangplekken, weer moeten worden ingericht als scholen. De mensen die verbleven in de scholen krijgen een ander onderkomen van de VN. Ook gaan we de kinderen voorzien van schoolspullen. We gaan kindvriendelijke centra bouwen voor kinderen die in deze tijdelijke shelters wonen. We gaan ook o.a. voedselpakketten en muskietennetten uitdelen aan 700 families, maar ook gaan we psychosociale hulp bieden aan de getroffen kinderen en hun families.”

Hoe gaan de moeders en het overig personeel van SOS om met de situatie?

Teresa: “De eigen huizen van de moeders en het personeel zijn ook beschadigd of weg. De SOS moeders waren in het dorp, bij hun SOS kinderen, maar hebben natuurlijk ook nog eigen familie buiten het dorp. We gaan ook kijken hoe we hen kunnen helpen bij het opbouwen van hun huizen.”

En hoe is het in het kinderdorp?

Teresa: “Het dorp in intact, maar alles rondom het dorp is beschadigd. Er zijn daken van huizen afgewaaid , de muren van veel huizen zijn gescheurd, bomen zijn omgevallen… In het dorp is geen elektriciteit. De kinderen krijgen water uit een bron uit de buurt dus ze moeten het water zuiveren. Het dorp heeft een generator nodig om het voedsel te koelen. Er is nog een kleine, maar er is inmiddels een grotere generator aangeschaft die onderweg is.”

Hoe is het leven in Beira na de ramp?

Teresa: “We zagen een aantal kinderen spelen op het terrein van een beschadigde school. Daaruit straalde hoop. Ik ben onder de indruk van de veerkracht van de mensen hier. Je ziet dat mensen kioskjes opzetten, kleine spulletjes verkopend. Dat is goed. Een teken dat mensen doorzetten, doorgaan. De wil is er, nu moeten wij ze gaan helpen.”

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.