Betrek kinderen bij beslissingen die hun leven beïnvloeden

Vandaag is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind en memoreren we het feit dat 31 jaar geleden het VN Kinderrechtenverdrag is aangenomen. Geen enkel verdrag is mondiaal door zoveel landen ondertekend, wat het feit onderstreept dat weinig anders de wereld zo verenigt als het geloof dat kinderen beschermd en verzorgd moeten worden.

Het Verdrag is één van de belangrijkste leidende kaders van SOS Kinderdorpen in ons dagelijkse werk voor kinderen zonder familie of die het risico lopen de ouderlijke zorg te verliezen. En dan met name de rechten die refereren aan het recht op ouderlijke zorg of -bij gebrek hieraan- alternatieve familiegerichte zorg en het recht op bescherming, onderwijs, medische zorg én participatie. En dit recht op participatie staat dit jaar centraal bij SOS Kinderdorpen.

Luister!

Het recht van kinderen en jongeren om mee te praten en ze actief te betrekken bij beslissingen en processen die hun leven beïnvloeden. In onze programma’s staat het belang van het kind altijd op de eerste plaats. Door te luisteren en hun mening te respecteren, geeft SOS Kinderdorpen kinderen niet alleen de steun die ze nodig hebben, maar worden kinderen betrokken bij het inrichten van hun toekomst. We geven ze een stem. Want uit het recht om gehoord te worden, volgt onze verplichting om te luisteren en vervolgens te handelen.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.