Het recht om samen op te groeien

In Nederland hebben 43.000 kinderen jeugdhulp met verblijf. Zij wonen niet bij hun ouders, en vaak ook niet met hun broer(s) of zus(sen), omdat kinderen na een uithuisplaatsing nog vaak gescheiden worden opgevangen. Met steun van de Nationale Postcode Loterij pleiten wij er, samen met Defence for Children, voor het recht op samenplaatsing van broers en zussen wettelijk vast te leggen.

Broertje en zusje knuffelen op bank

Als kinderen (tijdelijk) niet veilig thuis kunnen wonen, komen broertjes en zusjes nog te vaak op verschillende opvangplekken terecht. Hierdoor neemt het risico toe dat een gezin definitief uit elkaar valt. Via ons programma Simba Familiezorg willen wij eraan bijdragen dat in Nederland zo veel mogelijk kinderen kunnen opgroeien in hun eigen familie. Dat doen wij door ouders intensief te ondersteunen en het netwerk van het gezin te versterken. Het is de eerste keer dat SOS Kinderdorpen met een programma actief is in eigen land. Omdat wij geloven in de kracht van familie.

Zie hieronder de video van de zussen Michelle en Esmee, twee zussen die gescheiden opgroeiden:

Waarom het recht om samen op te groeien zo belangrijk is

De relatie tussen broers en zussen is belangrijk. De band met je broer of zus is er een voor het leven:

  • Er zijn weinig mensen met wie je je jeugd op dezelfde manier meemaakt. Je hoeft elkaar meestal maar aan te kijken en de ander snapt wat je bedoelt als het over iets uit het verleden gaat.
  • De broer/zus-band is ook veelal onvoorwaardelijk. Als je een fout maakt, hoef je niet meteen bang te zijn dat je de ander kwijtraakt.
  • In een gezin met meer kinderen zie hoe je ouders met je broer of zus omgaan, daarvan leer je wat wel en niet goed werkt.

Hoe bijzonder de band is tussen broers en zussen zie je in deze aangrijpende video’s waarin broers en zussen vertellen wat ze voor elkaar betekenen. Bekijk hieronder het verhaal van Xillan aan Jeangu:

Wat doet SOS Kinderdorpen?

Via ons programma Simba Familiezorg ondersteunen we gezinnen waarin (tijdelijk) geen veilige thuissituatie is. Samen met de jeugdhulporganisatie die de kinderen plaatst doen we er alles aan om broertjes en zusjes samen op te vangen in een gezinshuis of pleeggezin. In de periode waarin de kinderen daar verblijven bieden we de ouders intensieve ondersteuning om de thuissituatie te veranderen. Met als doel dat zij de zorg uiteindelijk weer kunnen overnemen. Samen met de ouders en kinderen vragen we ook mensen die belangrijk voor hen zijn het gezin bij te staan, bijvoorbeeld met praktische hulp of een luisterend oor.

Wettelijk verankeren

Naast het ondersteunen van gezinnen onderzoeken we hoe de Simba Familiezorg-methodiek eraan kan bijdragen dat veel meer kinderen in Nederland weer veilig thuis kunnen wonen. Om het voor meer uithuisgeplaatste kinderen mogelijk te maken met hun broertje(s) of zusje(s) op te groeien, voeren we samen met Defence for Children lobby voor een wettelijk verankerd recht dat broertjes en zusjes na uithuisplaatsing samen worden geplaatst.

Zie hieronder de aangrijpende video van de zussen Sune en Anna:

Wil je de andere bijzondere broers en zussen videoboodschappen bekijken? We hebben de aangrijpende en liefdevolle verhalen van Geert aan Jet , of die van Ganou en Ganda.

Dankzij de Nationale Postcode Loterij

SOS Kinderdorpen zet zich al ruim 70 jaar wereldwijd in voor kinderen zonder ouders of veilig thuis. In Nederland ondersteunen wij met ons programma Simba Familiezorg gezinnen die te maken hebben met een (dreigende) uithuisplaatsing. Deze pilot is mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de Nationale Postcode Loterij. “SOS Kinderdorpen is er met Simba Familiezorg óók voor kinderen in Nederland. Er zijn al veel stappen in de goede richting gezet met dit mooie project, wij zijn blij dat we dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij dit proces kunnen ondersteunen”, aldus Jonne Arnoldussen, Hoofd Goede Doelen bij de Nationale Postcode Loterij.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.