Europese Unie/DG ECHO: Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp

Samenwerking ECHO en SOS Kinderdorpen

Wereldwijd is de Europese Unie één van de belangrijkste en grootste donoren op het gebied van humanitaire hulp. DG ECHO is binnen de Europese Commissie (het uitvoerende orgaan van de Europese Unie) verantwoordelijk voor onder meer humanitaire hulpoperaties en biedt sinds 1992 hulp aan mensen in nood. Het financiert noodhulp aan slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten. Hiervoor heeft het een jaarlijks budget beschikbaar van meer dan 1 miljard euro, waarmee miljoenen mensen over de hele wereld geholpen worden. Bij het leveren van noodhulp trekt DG ECHO samen op met uitvoerende NGO’s en gespecialiseerde VN-agentschappen, waaronder SOS Kinderdorpen.

Humanitair Partnerschap

Sinds 2017 is SOS Kinderdorpen officiële partner van DG ECHO. Met het aangaan van een Framework Partner Agreement zijn wij één van de ruim tweehonderd uitvoerende partner-NGO’s geworden waar DG ECHO mee samenwerkt. Hoewel SOS Kinderdorpen zich van oorsprong focust op lange termijn ontwikkeling, kan de internationale kinderontwikkelingsorganisatie vanuit haar bestaande faciliteiten en programma’s in 136 landen en gebieden direct in actie komen in crisissituaties. Het aangaan van deze Framework Partner Agreement geeft ons dan ook de mogelijkheid om meer kinderen in nood snel te bereiken en de impact van een ramp tot een minimum te beperken. Per 1 januari 2021 is dit partnerschap met 7 jaar verlengd met als doel om gezamenlijk zo veel mogelijk kinderen in noodsituaties te beschermen en te ondersteunen in hun ontwikkeling.

Noodhulp vanuit bestaande faciliteiten

In noodsituaties speelt SOS Kinderdorpen een cruciale rol. Wij zijn vaak al aanwezig in of dichtbij het rampgebied, waardoor SOS medewerkers direct kunnen handelen in geval van nood. Daarnaast is SOS Kinderdorpen in veel landen al decennia lang actief, kent er de weg en is de nodige infrastructuur aanwezig. Bovendien blijft SOS Kinderdorpen na een ramp vaak aanwezig. Hierdoor kan een brug geslagen worden van noodhulp naar duurzame ontwikkelingsprogramma’s en het voorkomen van rampen in de toekomst.

Vanuit bestaande faciliteiten en met lokale medewerkers zet SOS Kinderdorpen noodhulpprogramma’s op. Onze programma’s zijn gespecialiseerd op de zorg en bescherming van kinderen, waarin wij ons onder meer richten op de zorg van onbegeleide of van hun ouders gescheiden kinderen. Wij bieden (psychosociale) begeleiding aan kinderen en ouders. Dit doen wij door middel van zorg, spel en onderwijs in de veilige omgeving van onze kindvriendelijke ruimtes. Tevens verstrekken we eerste hulpgoederen zoals voeding en medicatie. Na de overstromingen en aardverschuivingen in Peru konden we vanuit onze kinderdorpen direct starten met de distributie van voedsel, schoon drinkwater en medicijnen. In Colombia zijn wij een noodhulpprogramma gestart dat zich richt op bescherming, opvang en onderwijs voor vluchtelingen en migranten in de Colombiaanse-Venezolaanse grensregio La Guajira. Hiermee zijn ruim 24.000 mensen geholpen.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.