55 jaar SOS Kinderdorpen

Het kind staat altijd centraal

Op 24 november 2020 bestaat SOS Kinderdorpen Nederland 55 jaar. Over de jaren zijn we continu in ontwikkeling geweest, maar de essentie van ons werk is altijd onveranderd gebleven: zorgen voor een liefdevolle familie en een veilig thuis voor elk kind. We blijven ons vol energie inzetten voor kinderen die de ouderlijke zorg zijn verloren of het risico lopen de ouderlijke zorg te verliezen, en we hopen dat samen met jullie; onze donateurs, partners en relaties te mogen doen.

In vogelvlucht een aantal belangrijke en bijzondere gebeurtenissen in 55 jaar SOS Kinderdorpen.

1965

Yvonne Meyer-Praxmarer
Yvonne Meyer-Praxmarer achter haar bureau

Op 24 november 1965 richt Yvonne Meyer-Praxmarer vanuit haar huiskamer SOS Kinderdorpen op.  

Onder haar motto: ‘Niemand kan iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen’ gaf ze voorlichting en presentaties om geld in te zamelen.

1967

De eerste acties om donaties te werven worden gestart met de verkoop van symbolische bouwstenen. Ook kunnen mensen lid worden van de ‘Kring Vrienden van SOS-Kinderdorpen’, het ‘peetschap van één SOS-kind’ of het ‘dorpspeetschap’ op zich nemen.

Voorkant van de eerste 't kinderdorpkrantje
Voorkant van allereerste ‘t
Kinderdorpkrantje

1969

’t Kinderdorpkrantje ziet het levenslicht. Met verhalen en beelden uit kinderdorpen, de voortgang van projecten, verslagen van acties in het land en vanzelfsprekend een oproep om te helpen. De eerste 100 krantjes schreef mevrouw Meyer persoonlijk, soms aangevuld met verhalen van peten.  

1972

Het eerste huis dat (gedeeltelijk) door Nederland werd gefinancierd: Casa Angelina te Ostuni, Zuid-Italië wordt ‘geschonken’ aan het kinderdorp.

1977

Het eerste geheel met Nederlandse donaties bekostigde kinderdorp: SOS kinderdorp Paramaribo te Suriname wordt geopend. Hier groeien kinderen op in een liefdevolle SOS familie met biologische- en SOS broertjes en zusjes, totdat ze op eigen benen kunnen staan.

1984

HKH Prinses Margriet wordt beschermvrouw van stichting Vriender der SOS Kinderdorpen

HKH Prinses Margriet wordt beschermvrouwe van onze Stichting na een bezoek aan het eerste opgerichte kinderdorp: SOS kinderdorp Imst in Oostenrijk.

1995

SOS Children’s Villages International verkrijgt de VN-status en wordt een ‘NGO in consultatieve status bij de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties’.

2003

Het eerste familieversterkende programma wordt opgezet. Met de programma’s willen we voorkomen dat kwetsbare families uit elkaar vallen en kinderen er alleen voor komen te staan. Door de familie te versterken en ondersteunen kunnen kinderen in veiligheid en met zelfrespect, liefde en kansen blijven opgroeien binnen hun eigen familie en gemeenschap.

2004

Het eerste jeugdwerkgelegenheidsprogramma dat vanuit Nederland gefinancierd wordt, door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, wordt uitgerold in de Democratische Republiek Congo en Burundi. Vanaf 2014 nemen de jeugdwerkgelegenheidsprojecten een grote vlucht: sinds dat jaar zijn zeven meerjarige projecten die vanuit Nederland worden gefinancierd, van start gegaan.

hulp bij wederopbouw na tsunami - boot voor kostwinning
Steun bij wederopbouw na tsunami: een boot om
weer in levensonderhoud te kunnen voorzien

2005

In reactie op de verwoestende tsunami in Azië start SOS Kinderdorpen het grootste noodhulp– en wederopbouwprogramma in de geschiedenis van de organisatie. Met programma’s in India, Sri Lanka, Indonesië en Thailand.

2009

De UN Guidelines for the Alternative Care of Children, een document waaraan SOS Kinderdorpen een significante bijdrage heeft geleverd, ziet het levenslicht. Het is tot op de dag van vandaag één van de belangrijkste leidende kaders van onze organisatie.

2009 is ook het jaar waarin het 500e kinderdorp zijn deuren opent en de internationale organisatie 60 jaar bestaat.

2015

Opening SOs kinderdorp Yamoussoukro
Opening SOS kinderdorp Yamoussoukro

De Sustainable Development Goals voor 2030 worden door wereldleiders vastgesteld en ondertekend. SOS Kinderdorpen zet zich actief in om bij te dragen aan deze Ontwikkelingsdoelstellingen en doet dit direct op de doelen: geen armoede (SDG1), kwaliteitsonderwijs (SDG4), goede en gelijke banen en economische groei (SDG8), verminderde ongelijkheid (SDG10) en Vrede en Recht (SDG17).

De SOS kinderdorpen Thai Binh, Vietnam en Yamoussoukro, Ivoorkust, beiden gefinancierd met Nederlandse donaties, openen in dit jaar hun deuren.

2017

SOS Kinderdorpen treedt toe tot de Dutch Relief Alliance (DRA). Een samenwerkingsverband van 15 Nederlandse hulporganisaties in partnerschap met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De DRA heeft als doel om gezamenlijk sneller, efficiënter en effectiever te kunnen reageren op rampen en crises wereldwijd.

Daarnaast zijn we sinds juni van dit jaar een officiële uitvoerende partner van het humanitaire departement van de Europese Unie: ECHO (Europese Civiele bescherming en Humanitaire Operaties).

SOS Kinderdorpen ontvangt Extra Bijdrage NPL voor pilot Simba Familiezorg
Feestelijke uitreiking van de Extra Bijdrage cheque
van de NPL. Foto: Roy Beusker

2018

Dankzij een Extra Bijdrage van de Nationale Postcode Loterij kan SOS Kinderdorpen van start met de pilot Simba Familiezorg: het eerste programma van de organisatie in Nederland.

2020

55 jaar SOS Kinderdorpen Nederland. Bovendien vieren we dit jaar 20 jaar bijzondere samenwerking met de Nationale Postcode Loterij.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.