Noodhulp Syrië

Sinds 2011 is Syrië verwikkeld in conflict. De burgeroorlog heeft miljoenen mensen getroffen en ongeveer 6,5 miljoen kinderen hebben hulp nodig. SOS Kinderdorpen werkt sinds 1981 in Syrië. We ondersteunen kwetsbare families en zorgen voor kinderen en jongeren die niet meer bij hun familie kunnen wonen.

Naar schatting zijn 500.000 inwoners gedood in de burgeroorlog en hebben 11,7 miljoen Syriërs hun huis moeten verlaten. Naar schatting hebben 13,5 miljoen Syriërs dringend humanitaire hulp nodig. Meer dan 6,1 miljoen mensen zijn hun huis verloren en meer dan 5,6 miljoen mensen hebben hun leven gewaagd om in het buitenland veiligheid te zoeken.

Ook de levens van families die ondanks de oorlog in Syrië zijn gebleven, zijn voorgoed veranderd. Zij die hun huis hebben verloren, verblijven nu bij familie of schuilen waar ze maar kunnen. In veel gevallen leven zij in onveilige, onstabiele en overbevolkte omstandigheden. Onder deze omstandigheden doen gezinnen hun uiterste best om voor hun kinderen te zorgen en bij elkaar te blijven. Maar soms is dat gewoon niet mogelijk.

Het effect van de Syrische burgeroorlog op kinderen

De oorlog heeft een extreem hoge tol geëist van kinderen. Zij proberen te overleven onder levensbedreigende omstandigheden. Hun huizen zijn verwoest en ze moeten gedwongen op zoek naar voedsel en schoon water. Miljoenen kinderen zijn getraumatiseerd: ze hebben geweld gezien en familieleden en vrienden verloren. Trauma zorgt ervoor dat de mentale gezondheid van kinderen achteruit gaat en belemmert ook hun persoonlijke en emotionele ontwikkeling.

In 2021 gingen 2,4 miljoen kinderen niet op school, omdat scholen zijn verwoest door de oorlog of worden gebruikt voor bijvoorbeeld noodopvang. Activiteiten die voor kinderen voorheen vanzelfsprekend waren, zoals buitenspelen, zijn ook niet altijd mogelijk.

SOS Kinderdorpen in Syrië

SOS Kinderdorpen biedt al jaren ondersteuning in Syrië op verschillende gebieden: noodhulp, familiezorg (kinderdorpen) en familieversterking.

Noodhulp aardbeving (2023)

Turkije en Syrië werden in de nacht van maandag 6 februari 2023 getroffen door een verwoestende aardbeving. In het rampgebied zijn duizenden mensen gestorven of gewond geraakt. SOS Kinderdorpen in Syrië heeft een noodhulpprogramma opgezet om 25.000 mensen te helpen die alles kwijt zijn. Het noodhulpproject bestaat uit:

  • Steun voor evacuatie van kinderen en gezinnen
  • Noodopvang bieden aan dakloze gezinnen
  • Levering van voedsel- en hygiëneartikelen en financiële steun
  • Onmiddellijke psychologische hulp
  • Opvang van kinderen in kindvriendelijke ruimtes

Al voor de aardbevingen leden de inwoners van Noord-Syrië onder oorlog en honger. De aardbeving is weer een klap voor het door oorlog verscheurde land.

Noodhulp burgeroorlog

Tijdens de burgeroorlog hebben we humanitaire noodhulp verleend aan gezinnen en kinderen. Deze hulp* bestond uit:

  • Medische hulp voor 3.700 kinderen
  • 10.000 jassen, dekens en andere winterartikelen voor kinderen op de vlucht
  • 2.060.000 maaltijden voor families op de vlucht
  • 37.000 kits met (baby)voeding en hygiëne-artikelen voor families op de vlucht
  • Familiehereniging van 486 kinderen met hun families
  • Ondersteuning van 648 kinderen alleen op de vlucht in SOS interim Child Care Centers
  • Ondersteuning van 12.000 kinderen in kindvriendelijke ruimtes
  • Ondersteuning van 7.700 kinderen om naar school te gaan
  • Ondersteuning van 540 kindarbeiders om terug naar school te gaan

*cijfers van 2012-2018

Een aantal van deze noodhulpactiviteiten zijn omgezet naar permanente programma’s.

Familieversterking in Syrië

Om kwetsbare kinderen in Syrië te beschermen, reiken wij hun families handvatten aan. Zodat ze niet van elkaar gescheiden worden, maar bij elkaar kunnen blijven. De families uit onze familieversterkende programma’s leven in ontzettend moeilijke omstandigheden. Daarom kijken wij samen met een familie wat zij het hardst nodig hebben: voedsel, zorg, onderwijs, werk of financiële steun. SOS Kinderdorpen stelt samen met iedere familie een familie-ontwikkelplan op dat uitgaat van hun kracht.

Project: kleine groepshuizen (2021)

In 2021 hebben 40 kinderen alternatieve zorg ontvangen in kleine groepstehuizen in Sahnaya, dit dankzij de steun van donateurs van SOS Kinderdorpen Nederland. De zorgdiensten omvatten verschillende vormen van gezondheidszorg, psychologische, sociale, juridische en educatieve ondersteuning.

Project: winterhulp, financiële steun en onderwijs Syrië (2021)

Dankzij de donateurs van SOS Nederland werden 620 Syrische kinderen, 230 families en 100 jongeren die zelfstandig wonen van januari 2021 t/m oktober 2021 ondersteund met winterkleding, tapijten, dekens en kachels. Dit met het doel om de leefomstandigheden en de gezondheid van kinderen in kwetsbare families te verbeteren. Daarnaast is er financiële steun verleend als bijdrage in de basisbehoeften (voedsel, medicijnen) van de gezinnen. Deze cash assistance is in juni 2021 afgerond. Om ervoor te zorgen dat kinderen in coronatijd kwalitatief goed onderwijs konden volgen, zijn er laptops en tablets verspreid voor 212 kinderen en jongeren.

SOS kinderdorp Damascus (Qudsaya en Saboura) en Aleppo

SOS Kinderdorpen investeert in het versterken van families en gemeenschappen, zodat kinderen goed verzorgd en in hun eigen omgeving kunnen opgroeien. Helaas lukt dat niet in alle gevallen. Kinderen die de ouderlijke zorg hebben verloren of dreigen te verliezen, en niet bij hun naaste familie kunnen wonen, worden opgevangen binnen een SOS familie in Damascus of Aleppo. In 1981 opende SOS Kinderdorpen het eerste kinderdorp in Syrië: het kinderdorp Qodsaya, in een rurale buitenwijk van de stad Damascus. In 1998 volgde het kinderdorp in Aleppo en in 2017 Saboura (Damascus).

De SOS families wonen niet in afgesloten kinderdorpen, maar in verschillende wijken. Hier leven ze geïntegreerd in de gemeenschap, naast andere gezinnen in de buurt. In 2012 werden enkele kinderen uit SOS Kinderdorp Aleppo geëvacueerd en vonden een stabiel thuis in Damascus. Andere kinderen en jongeren werden door de oorlog van hun familie gescheiden. Indien dit in het belang is van het kind, zetten we in op familiehereniging en/of contact.  

Jeugdzorg in Syrië

Jongeren in Syrië hebben de ergste omstandigheden meegemaakt in een van de meest kritieke periodes van hun leven. Zij hebben extra hulp en steun nodig terwijl zij hun opleiding afmaken en een manier vinden om in hun levensonderhoud te voorzien en zelfstandig te wonen.

Doneer nu

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.