‘Ik zie het positieve in alles’

Maart 2020Een jonge vrouw uit Noord-Macedonië vertelt over haar leven in quarantaine.

“Ik ben een 20-jarige rechtenstudent uit Skopje, Noord-Macedonië en ik werk tegelijkertijd bij een bank. Samen met mijn oudere broer van 24, die een lichte mentale ontwikkelingsstoornis heeft, ben ik sinds vorige week thuis in zelfisolatie vanwege de coronapandemie.”

Deelneemster Familieversterkend programma in Skopje, Macedonië

“Mijn broer begrijpt de ernst van de situatie volledig en probeert net als ik om het thuis zijn zo leuk mogelijk te maken. Hij vindt het vooral leuk als we samen koken en films kijken. Vaak kijken we kookvideo’s, workoutvideo’s en spelen we kaart- en bordspellen. Hij is blij dat we eindelijk tijd voor elkaar hebben. Vorig jaar had ik twee banen en studeerde. Ik besteedde zoveel tijd aan mijn verplichtingen, dat er tijden waren dat we elkaar dagenlang niet zagen. Het maakte hem eenzaam en depressief.

“We weten niet hoe lang deze situatie gaat duren. Het beïnvloedt, net als bij de meeste mensen, mijn persoonlijke plannen voor de komende maanden. Gelukkig ben ik het type dat in alles het positieve ziet. Ik denk dat we allemaal het beste van deze situatie moeten maken en ervan kunnen leren. En voor mij is dat, dat er niets belangrijkers is dan jezelf en jouw dierbaren, hun én jouw eigen gezondheid. Alleen als we gezond zijn en er voor elkaar zijn, kunnen we leren en alles bereiken wat we later in het leven willen.”

Marija Cvetanovska wordt sinds 2018 ondersteund door het familieversterkend programma van SOS Children’s Villages Macedonia. Ze neemt ook deel aan het jeugdwerkgelegenheidsprogramma.

Help kwetsbare families

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.