Moeder Goreth

‘Ik zal altijd voor kinderen blijven zorgen’

Al 33 jaar is de Oegandese Goreth SOS moeder in het kinderdorp in Kakiri. Eind 2020 zal ze met pensioen gaan en intrekken bij familie. In het kinderdorp staat ze de andere SOS moeders met raad en daad bij. Deze sterke, charismatische dame is dan ook spreekvrouw voor alle moeders in het dorp.

Mama Goreth met Maureen

Goreth: “De reden dat ik voor SOS Kinderdorpen wilde werken was omdat ik mijn beide kinderen ben verloren aan ziektes. Daarom wilde ik iets betekenen voor andere kinderen. Ik moest ergens naartoe met de liefde die ik nog had voor mijn eigen kinderen die ik zo miste. Ik was dan ook ontzettend blij toen ik te horen kreeg dat ik moeder mocht worden van kinderen in de zorg van SOS Kinderdorpen.”

‘De liefde die ik voel voor kinderen, kon ik hier kwijt’

Mama Goreth

Maureen

Op bovenstaande foto zien we mama Goreth met haar jongste dochter Maureen (9). “Maureen kwam negen jaar geleden, niet lang na haar geboorte, in mijn familie. Collega’s van mij hadden haar gezien in het ziekenhuis in Fort Portal waar ze, met allemaal slangetjes om, bij haar comateuze tienermoeder lag. Haar opa had even voor de baby gezorgd, kon dat niet en had de baby naar zijn dochter in het ziekenhuis gebracht. Helaas overleed de moeder twee weken later. Verder was er geen biologische familie in de buurt. Na toestemming van de opa is besloten Maureen op te nemen in onze zorg en kwam zij in mijn familie. Ze woog maar 1,8 kg en was erg ziek. Ik heb me over dit kwetsbare meisje ontfermd. Heb haar melk, antibiotica en al mijn liefde gegeven. Maureen is nu een gezond en gelukkig 9-jarig meisje en dat maakt mij ook gelukkig.”

‘Mijn ervaring blijf ik inzetten. Ook na mijn pensioen.’

Over het antwoord op de vraag hoe Goreth haar leven voor zich ziet buiten het kinderdorp is ze duidelijk: “Ik ga terug naar mijn eigen gemeenschap en ga bij familie wonen. Ik weet zeker dat ik veel bezoek zal krijgen van al mijn kinderen, dus ik ga me niet vervelen. Verder ben ik van plan om de moeders in mijn community te voorzien van advies en hulp. Hoe voed je kinderen op? hoe bereid je ze voor op de toekomst? wat zijn hun rechten? Ik ga mijn kennis en ervaring nuttig inzetten.”

Dit jaar zal de oermoeder nog besteden aan het begeleiden van de nieuwe moeder voor haar kinderen in het kinderdorp. “Deze dame, die goed past in mijn familie, is nu nog ‘auntie’ – een moeder in opleiding – en al een tijd, samen met mij, verantwoordelijk voor dit gezin. Het zal zeker wennen zijn, maar ik zal mijn kinderen die nog in het kinderdorp wonen, nog regelmatig bezoeken en uiteraard zijn ze bij mij ook altijd welkom.”

Mama Goreth in het kinderdorp

Wil jij net als moeder Goreth zorgen dat kinderen opgroeien in een liefdevolle familie? Help mee!

Geef kinderen een liefdevol thuis

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.