Ferhard de Moedige


Ferhard is pas twaalf jaar oud. Samen met zijn moeder woont hij sinds 2018 in Thessaloniki. “Ik kom niet uit Griekenland, maar uit Irak. In mijn land betekent mijn naam, ‘moedig’. Ik weet niet of ik echt moedig ben, maar ik heb al best veel meegemaakt. Ik verloor mijn vader toen ik nog heel jong was en omdat het leven heel gevaarlijk was in Irak, ben ik samen met mijn moeder gevlucht naar dit Griekse eiland.”

Voor het eerst naar school
“Ik vond die verhuizing in het begin heel moeilijk. Ik was bang en ik had hier helemaal geen vrienden. In 2019 hoorden wij van de organisatie die ons eerst hielp, over SOS Kinderdorpen en dat deze organisatie een onderwijscentrum leidde. Ik ben er naartoe gegaan en vanaf die tijd veranderde alles voor mij. Voor het eerst in mijn leven kreeg ik les. En vrienden! Ik vind het heel fijn om nieuwe dingen te leren. Zo leer ik Grieks, Engels en Duits, krijg ik computer- en wiskundeles en ook volg ik creatieve lessen als handvaardigheid.”

Leraren als rolmodel
“Mijn SOS leraren hier zijn mijn grote voorbeeld. Niet alleen helpen ze mij slimmer worden, ze helpen ook als ik ergens mee zit. Ze hebben ons enorm gesteund toen het niet zo goed ging met mijn moeder die letterlijk ziek werd van verdriet toen haar moeder overleed. Door hun luisterend oor en praktische hulp, kwamen we deze verdrietige periode door. Het is vast niet toevallig dat ik het onderwijs in wil. Ik wil later ook kinderen helpen.”

Wil jij ook kinderen zoals Ferard helpen, die geen toegang hebben tot onderwijs? Doneer dan nu!

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.