Verkiezingen: Wat doet jouw stem voor kinderen in Afrika

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, die er vandaag zijn, organiseerde de Afrikadag afgelopen zaterdag een verkiezingsdebat: “Wat doet jouw stem in Afrika?” Wij zetten ons in voor kinderen, jongeren, en families in 47 landen in Afrika. Volgens een recent rapport van de Afrikaanse Expert Commissie voor de Rechten en Welzijn van het Kind, onderdeel van de Afrikaanse Unie leven naar schatting 35 miljoen kinderen in Afrika zonder ouderlijke zorg.

Debat over onze stem in Afrika

Tijdens de Afrikadag, georganiseerd door Foundation Max van der Stoel in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, debatteerden kandidaten van verschillende partijen over de impact van onze stem op mensen in Afrika. Hoewel het debat handel, migratie, en klimaat behandelde, bleven drie cruciale onderwerpen voor kinderen onderbelicht. Wij vroegen daarom aandacht voor deze kwesties en nodigde kandidaten uit om hun inzet voor kinderen in Afrika te delen. Gelukkig leverden enkele politici korte reacties.

Politieke reacties

Mpanzu Bamenga, D66: “Wij richten ons op kwetsbare groepen en streven naar mensenrechten, kinderrechten, vrouwenrechten, en onderwijs. Dat zijn voor ons essentiële pijlers.”

Marieke Koekkoek, Volt: “Betrek jongeren bij beleidsvorming en zorg dat het beleid voor hen werkt. Nederland moet blijven investeren in vrouwenrechten en meisjesrechten. Als we meisjes empoweren, versterken we het hele land.”

Joris Thijssen, GroenLinks-PvdA: “We spreken over de meest kwetsbaren. De helft van de bevolking van Afrika bestaat uit kinderen. Het is hun toekomst; we moeten hen betrekken bij het beleid en oog hebben voor hen.”

Aandacht voor Afrikaanse kinderen nu en in de toekomst

Hoewel de Afrikaanse kinderen zo toch enige aandacht kregen, Hadden wij de  op een diepgaandere discussie en blijvende aandacht. De foundation, Max van der Stoel, benadrukt het belang van een prominentere plaats voor kinderen, bijvoorbeeld in de Afrikastrategie, en investeringen in de kracht van familie, ook in Afrika. Dit blijft een voortdurend streven voor ons, ook na de verkiezingen.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.