Update Soedan: vuurgevechten, evacuaties en beperkte gezondheidszorg

Sinds zaterdag 15 april 2023 is het onrustig in Soedan. In de hoofdstad Khartoum, is een gewelddadig conflict uitgebarsten tussen twee rivaliserende groepen. De rebellen hebben inmiddels het SOS kinderdorp in de stad bezet en kinderen, jongeren en medewerkers gedwongen om te vertrekken. Zij zijn ondergebracht naar een tijdelijk onderkomen in een veilig gebied. Op vrijdag 21 april barstte opnieuw een vuurgevecht uit in de wijk waar SOS Kinderdorpen een semi-zelfstandig jongerenhuis in de gemeenschap heeft.

Toen er geschoten werd op het jongerenhuis, waren er zeven jongeren, een jeugdleider en een chauffeur aanwezig. Afgezien van één jongere die snijwonden opliep aan zijn arm door gebroken glas, bleef iedereen ongedeerd. De ruiten van de SOS Kinderdorpen bus die op het terrein stond werden ingegooid en de banden opgeblazen.

Ahmed Mihaimeed, lid van het crisismanagementteam voor Soedan, heeft regelmatig contact met het nationale team: ”Ik vroeg de plaatsvervangend nationaal directeur van SOS Kinderdorpen Soedan direct om ervoor te zorgen dat iedereen binnen bleef en dekking zocht op de grond. En om het NGO-kenteken van de bus te halen, om misbruik ervan te voorkomen.”

Evacuaties van kinderen en families in Soedan

Inmiddels zijn de banden van de bus vervangen en is hij weer bruikbaar. De bus werd op 20 april gebruikt om drie SOS families met 19 kinderen de stad uit te helpen. Zij werden geëvacueerd naar een veiligere locatie vanwege de intense gevechten, het gebrek aan voedsel, water en elektriciteit in de stad. Deze evacuatie vond plaats na de eerste evacuatie van 68 kinderen, 11 zorgverleners en 8 medewerkers uit het kinderdorp in Khartoum.

“Alle medewerkers, gezinnen en jongeren zijn veilig en gezond”, zegt Ahmed. “De lokale gemeenschapsorganisaties die de deelnemers aan onze familieversterkende programma’s ondersteunen, hebben bevestigd dat alle 137 families met 657 kinderen binnen het programma veilig zijn. Via mobiel bankieren heeft SOS Kinderdorpen geld overgemaakt om hen te helpen basislevensmiddelen te kopen.”

Het nationale team verzamelt momenteel gegevens om te beoordelen of het veilig is om meer gezinnen en medewerkers buiten de hoofdstad te verplaatsen.” Momenteel verblijven elf gezinnen met kinderen van verschillende leeftijden nog in appartementen in Khartoum, waar zij naartoe zijn verhuisd nadat het kinderdorp werd bezet. “Er zijn gezinnen met baby’s die slechts een paar maanden geleden in de SOS families zijn opgenomen.” zegt Ahmed.

Gebrek aan water, voedsel en elektriciteit in Khartoum

Overleven in de stad is momenteel extreem moeilijk, omdat de meeste cruciale diensten niet beschikbaar zijn. Volgens berichtgeving zijn 42 van de 52 ziekenhuizen gesloten wegens gebrek aan water, elektriciteit en medische voorraden. Winkels zijn gesloten en voorraden zijn beperkt.

Mensen zijn te bang om hun hoofd op te tillen vanwege de kogels

Ahmed Mihaimeed, lid van crisismanagementteam voor Soedan

Ahmed zegt dat hij nauw samenwerkt met de nationale programma-adviseur in Soedan om de verzorgers, kinderen en medewerkers psychosociale steun te bieden. ”De collega’s die ik heb gesproken klinken getraumatiseerd en gestrest. Ze hebben de afgelopen nachten op de grond geslapen. Mensen zijn te bang om hun hoofd op te tillen vanwege de kogels.”

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn tot nu toe* 413 mensen omgekomen en 3.551 mensen gewond geraakt bij het geweld in Soedan. Op 25 april zijn de strijdende partijen het eens geworden over een driedaagse wapenstilstand, of deze ook wordt nageleefd is de vraag. Ahmed: ”De wapenstilstand wordt verkondigd in de media, maar in werkelijkheid vinden er nog steeds vuurgevechten plaats.”

Over SOS Kinderdorpen in Soedan

SOS Kinderdorpen werkt al meer dan 40 jaar in Soedan. Momenteel worden ongeveer 71.000 mensen bereikt met het noodhulpprogramma en 700 kinderen en jongeren met het familieversterkende programma.

*cijfers van 21 april 2023.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.