Statement over India

Nieuwsupdate 5 maart 2020

We zijn op de hoogte van de situatie waarin drie broertjes en zusjes, die voorheen werden opgevangen in SOS kinderdorp Bhopal, internationaal zijn geadopteerd, en dat vlak na de adoptie in eerste instantie de oma, en in tweede instantie ook de vader van de kinderen zich hebben gemeld om de kinderen terug te eisen. We hebben hierover contact gehad met onze collega’s in India en kunnen hierover het volgende zeggen. In India fungeert de staat als wettelijke voogd van kinderen die worden opgevangen in alternatieve zorg, en dus van kinderen die worden opgevangen door SOS Kinderdorpen. Deze kinderen waren in 2015 in de zorg van SOS Kinderdorpen geplaatst, nadat de moeder van de kinderen was overleden, de vader onvindbaar was, en de oma had aangegeven niet in staat te zijn voor de kinderen te zorgen. Onze collega’s in India werden begin dit jaar geïnformeerd dat voor de drie kinderen een internationaal adoptieproces was ingezet door het daartoe bevoegde Child Welfare Committee en uitgevoerd door de Special Adoption Agency, dit tegen het advies van SOS Kinderdorpen India, omdat zij wisten dat de vader van de kinderen – alhoewel niet traceerbaar – nog wel in leven was. Als zorgverlener heeft SOS Kinderdorpen echter niet de macht om een beslissing van de Indiase overheid tegen te houden. Wij betreuren de ongelukkige omstandigheid dat kort na deze adoptie de eerder onvindbare oma, en later de vader zich hebben gemeld om de verantwoordelijkheid over de kinderen op te eisen.

In het werk van SOS Kinderdorpen staat het belang van kinderen altijd voorop. SOS Kinderdorpen is een wereldwijde kinderontwikkelingsorganisatie die in 136 landen en gebieden actief is met lokale medewerkers. In de landen waar wij werkzaam zijn, zijn we onderdeel van het nationale zorgsysteem en moeten ons conformeren aan de nationale wet- en regelgeving hieromtrent.

SOS Kinderdorpen gelooft in de ontwikkeling van kinderen als voorwaarde voor een betere toekomst. Om zich te kunnen ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen moeten kinderen waar ook ter wereld kunnen opgroeien binnen de veiligheid van een liefdevolle familie. Wij werken vanuit de visie dat een kind het beste kan opgroeien bij zijn eigen familie. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Elk kind is anders en heeft andere behoeftes. Daarom is het belangrijk dat er verschillende zorgopties zijn, om tegemoet te kunnen komen aan de specifieke zorgbehoefte van het individuele kind. Voor kinderen die de ouderlijke zorg (tijdelijk) zijn verloren, en voor wie pleegzorg of andere alternatieve zorgvormen geen optie is, biedt SOS Kinderdorpen, in opdracht van de nationale overheid, opvang in een SOS familie. Dat doen we ook in India. Al sinds 1964 is SOS Kinderdorpen werkzaam in India en streeft naar kwaliteitsvolle zorg voor de 6.749 kinderen in haar directe zorg. Naast de dagelijkse zorg voor de kinderen zet onze organisatie zich via lobby programma’s in voor de rechten van kinderen, waarbij de UN Guidelines for the Alternative Care of Children leidend zijn.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.