SOS Kinderdorpen onderdeel van Joining Forces for Africa

Joining Forces strijdt tegen de effecten van de coronapandemie in Afrika

Kinderen zijn de verborgen slachtoffers van deze gezondheidscrisis. Zij worden door de beperkingen nu meer dan ooit geconfronteerd met geweld, misbruik en andere praktijken die hun welzijn in gevaar brengen. Zes internationale kinderrechtenorganisaties pakken dit probleem aan in vijf Afrikaanse landen onder de naam Joining Forces for Africa (JOFA).

Jongen let op de koeien. Kenia - Joining Forces for Africa
Joining Forces for Africa – jongen let op de kudde in Kenia. Beeld: Childfund

Over Joining Forces for Africa

Het driejarige project Joining Forces for Africa wordt uitgevoerd in vijf Afrikaanse landen: Ethiopië, Kenia, Mali, Senegal en Oeganda. Naast SOS Kinderdorpen Internationaal bestaat de alliantie uit Plan International, ChildFund International, World Vision, Save the Children en Terre des Hommes. Financieel wordt de alliantie ondersteund door de Europese Unie.

De algemene doelstelling van dit project is dat kinderen en jongvolwassenen minder geweld, misbruik, uitbuiting en verwaarlozing ervaren. Dit wil de alliantie realiseren door in de landen de lokale en nationale kinderbeschermingssystemen te versterken. Tegelijkertijd wordt samengewerkt met families, gemeenschappen en instellingen om het bewustzijn te vergroten en de capaciteit om kinderen te beschermen te verbeteren. Kinderparticipatie is de kern van het project. De stem van kinderen en jongvolwassenen zijn leidend in de ontwikkeling van campagnes en initiatieven.

Omdat het coronavirus, en de sociale en economische gevolgen van de pandemie continu veranderen en per land ook nog eens verschillen, is het project zo opgesteld dat er met tussentijdse evaluaties snelle aanpassingen aan het programma kunnen worden gemaakt. Het JOFA-project tracht op die manier tegemoet te komen aan de onmiddellijke beschermingsbehoeften van kinderen. Door regelmatige evaluaties worden de evoluerende behoeften van de doelgroepen beoordeelt, zodat we de kinderen en jongeren op de best mogelijke manier kunnen helpen.

Meer informatie over het project?

Op 20 januari is het project Joining Forces for Africa officieel afgetrapt. Op de website van Joining Forces is meer informatie over het project te vinden.

Recht om gehoord te worden

De Joining Forces Alliance is een samenwerkingsverband van zes van de grootste internationale kinderrechtenorganisaties, waaronder SOS Kinderdorpen. Gezamenlijk maken de organisaties zich wereldwijd hard voor kinderen onder de 18 jaar en zetten ze zich in om er op toe te zien dat hun rechten worden nageleefd. Daarbij spannen ze zich concreet in om kinderen een stem te geven en hen te ondersteunen gebruik te maken van hun recht zich vrijelijk uit te spreken.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.