Situatie Oekraïne 03-03-2022

“We doen er alles aan om zoveel mogelijk kinderen te helpen.”

Op donderdag 24 februari viel de Russische president Poetin Oekraïne binnen. Sindsdien zijn er in het hele land, hevige gevechten aan de gang en worden vele gebieden gebombardeerd. De gevolgen voor kinderen en families die door deze ramp worden getroffen, zijn zeer zorgwekkend.

Serhii Lukashov, directeur van SOS Kinderdorpen Oekraïne is zeer bezorgd. “Je kunt jezelf niet beschermen tegen raketten en bomaanslagen. Zelfs sommige kleine steden ver van de frontlinie worden af en toe aangevallen door raketten. Kinderen en hun families uit residentiële instellingen, die in deze kou, zonder voorbereiding en zonder de juiste middelen evacueren, lopen groot gevaar. Kinderen zitten in geïmproviseerde schuilplaatsen waar ze zich verstoppen voor de bommen. De bombardementen en raketaanvallen worden steeds erger en zijn ook gericht op woonwijken.

“Tussen de luchtaanvallen door leert onze psycholoog kinderen spelenderwijs hoe ze zich moeten verstoppen, hoe ze moeten reageren op de aanvallen. Ze probeert het psychologische trauma voor kinderen te minimaliseren, waardoor het zoveel mogelijk een spel wordt, een ervaring, geen trauma. Al is het trauma er natuurlijk nog steeds.”

 “Honderdduizenden mensen, onder wie vele kinderen, staan nu bij de grensposten om het land uit te komen. Slechts een klein gebied in de meest westelijke regio van Oekraïne is relatief veilig. Dit gebied is momenteel overvol met vluchtelingen. Mensen proberen het land uit te komen en wij proberen hen daarbij te helpen.”

Duizenden kinderen overal heen gevlucht

“Een week geleden zaten er nog 98.000 kinderen in instellingen. Nu zijn de meeste van deze instellingen verlaten. Duizenden kinderen overal heen gevlucht. Velen zijn in veiligheid, maar ook heel veel niet. We werken er nu samen met een aantal betrouwbare lokale NGO-partners aan om twee grote groepen geëvacueerde kinderen uit instellingen te helpen. Het probleem is enorm, veel groter dan ons vermogen om het volledig op te lossen. Maar we doen er alles aan om zoveel mogelijk kinderen redden.”

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

STEUN NU DE KINDEREN IN OEKRAÏNE

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.