Red Hand Day

Stop de inzet van kinderen in gewapende conflicten! Dat is de boodschap van Red Hand Day. Kinderen in de hele wereld schilderen op deze dag hun handen rood om de boodschap kracht bij te zetten.

red hand day

12 februari is inmiddels 10 jaar Red Hand Day, een jaarlijkse, wereldwijde campagne. In vele landen werden in de afgelopen jaren honderdduizenden rode handafdrukken verzameld en overhandigd aan politieke partijen en politici. In 2009 ontving Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, meer dan 250 duizend rode handen van kinderen uit de hele wereld. De secretaris-generaal beloofde dat de Verenigde Naties er alles aan zou doen om de inzet van kinderen in gewapende conflicten uit te bannen. Desondanks zijn er nog steeds zo’n 250.000 kindsoldaten in de wereld. Volop reden om campagne te blijven voeren.

Bescherming

De datum van Red Hand Day verwijst naar 12 februari 2002, toen meer dan 160 landen een internationaal protocol ratificeerden tegen de inzet van kinderen in oorlogen. Het is niet het enige internationale initiatief tegen de inzet kindsoldaten. Ook tijdens internationale conferenties in 1997 (Kaapstad, Zuid-Afrika) en 2007 (Parijs, Frankrijk) verhieven landen en organisaties hun stem tegen deze vorm van kindermisbruik. Het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind, dat is ondertekend door vrijwel alle landen van de wereld, is eveneens glashelder: kinderen verdienen bescherming en mogen niet ingezet worden in gewapende conflicten.

Meedoen

De initiatiefnemers van Red Hand Day roepen volwassenen maar vooral kinderen op om afdrukken van rode handen te verzamelen, bijvoorbeeld op scholen of op festivals. Ze kunnen die bezorgen bij lokale of landelijke politici en hen vragen in actie te komen

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.