Online magazine: Ethiopië, een land getroffen door voortdurende crises

Ethiopië: een land in voortdurende crisis

Jarenlang heeft Ethiopië te kampen met meerdere zware crisissituaties. Het is in de afgelopen jaren geteisterd door een verwoestende sprinkhanenplaag, wijdverspreide overstromingen en het heeft geruime tijd te maken met stijgende voedselprijzen. Hiernaast zorgt het conflict in de Tigray dat de inwoners van de gelijknamige Noord-Ethiopische regio al maanden in angst en onveiligheid leven. Boven al deze noodtoestanden heeft ook de voortdurende coronapandemie voor ongekend veel leed gezorgd. De gevolgen van corona zijn op allerlei terreinen zichtbaar, zoals op de gezondheid van de bevolking, en de voedselzekerheidssituatie in het hele land.

Hulp gericht op preventie Corona en ondersteuning voedselzekerheid

De partners van de Dutch Relief Alliance (DRA) hebben, onder leiding van SOS Kinderdorpen, in het afgelopen jaar een acht maanden durende interventie in Ethiopië georganiseerd om hulp te bieden aan de getroffenen. In de afgelopen maanden hebben wij ons toegelegd op activiteiten waarin wij ons richtten enerzijds op de bewustwording rondom en preventie van corona, en anderzijds op ondersteuning van voedselzekerheid en inkomen. Zo hebben wij vee uitgedeeld aan de bevolking, en subsidies verschaft voor het opstarten of ondersteunen van lokale projecten. Hiernaast zijn er zeep, waterfilters en hygiënekits uitgedeeld aan kwetsbare huishoudens en gezondheidscentra hersteld of nieuwe opgezet.

Foto: Een door de Dutch Relief Alliance gefinancierde mobiele kliniek die dagelijks verschillende dorpen bezoekt waar geen gezondheidsposten zijn. Het team bestaat uit twee overheidsartsen en twee verpleegsters die samen basisgezondheidszorg verlenen in combinatie met gezondheidsvoorlichting. Gode, Ethiopië. Credit: SOS Kinderdorpen Nederland.

Uiteraard is hierbij ook aandacht besteed aan het herstellen van waterpunten en sanitaire voorzieningen bij klinieken, scholen en andere openbare plekken. Hierbij lag de focus op de door de pandemie zwaarst getroffen mensen in de regio’s: Addis Ababa, Somali regio, Amhara, Kelafo, Gode Town, Adadle, West en Arsi zone, en Oromia. Hierbij besteedden wij speciale aandacht aan meisjes en vrouwen, aangezien uit onderzoek naar voren is gekomen dat zij kwetsbaarder zijn in tijden van deze pandemie.

Tot slot, hebben wij vanuit de DRA, ook aandacht geschonken aan Geestelijke gezondheidszorg en psychosociale steun bij noodhulp (MHPSS). Met onze activiteiten hebben we gezamenlijk ruim 276.000 mensen de noodzakelijke humanitaire ondersteuning geboden. We werkten hierbij nauw samen met lokale organisaties, instanties en overheden.

In dit online magazine leest u over onze bijdrage en welke resultaten deze samenwerking voor de lokale bevolking in Ethiopië heeft betekend.

Over de Dutch Relief Alliance

De Dutch Relief Alliance (DRA) bestaat uit veertien Nederlandse hulporganisaties. De alliantie is in 2015 opgericht in partnerschap met het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Door samen te werken kan de DRA snel noodhulp bieden aan slachtoffers van crises wereldwijd. In de Covid Joint Response Ethiopia werkten SOS Kinderdorpen, Cordaid, CARE, Stichting Vluchteling, en Tearfund samen.

Voor meer informatie over de humanitaire activiteiten van SOS Kinderdorpen binnen het samenwerkingsverband van de DRA, bekijk je onze noodhulppagina waar ook de DRA-projecten staan. Voor een overzicht van alle Joint Responses van de DRA, ga je naar de website www.dutchrelief.org . 

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.