Dutch Relief Alliance bestrijdt verspreiding coronavirus

Gezamenlijke hulp in partnerschap met het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Met steun van de Nederlandse overheid bestrijdt de Dutch Relief Alliance, bestaande uit vijftien Nederlandse hulporganisaties waaronder SOS Kinderdorpen, de verspreiding van het coronavirus wereldwijd. In totaal is door het Ministerie van Buitenlandse Zaken 16 miljoen euro beschikbaar gesteld voor hulp in crisisgebieden in Afrika en het Midden-Oosten. Hiermee bereiken we 2,9 miljoen mensen met hulp gericht op het voorkomen van besmettingen en op het inperken van de schade door lockdowns. 

Wat doet de DRA om corona te verspreiden?

Dutch Relief Alliance infographic dorona activiteiten

Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, is hygiëne cruciaal. In veel landen is er een tekort aan water, zeep en desinfectiemiddelen. Hulporganisaties delen deze middelen uit. De kennis hoe deze middelen te gebruiken is minstens zo belangrijk. Daarom informeren we mensen via radio en televisie over bescherming tegen het virus; de meest afgelegen gebieden bereiken we via busjes met luidsprekers. 

De gevolgen van de lockdowns voor de economie en het onderwijs zijn ingrijpend. Voor iedereen, maar helemaal in landen waarin mensen al met andere crises te maken hebben als oorlog, natuurrampen als droogte, overstromingen en plagen, of waar veel mensen in armoede leven. Zo is in landen als Syrië en Jemen de situatie al schrijnend, corona verergert dat. Ook in Ethiopië, waar ze te maken hebben met een ongekende sprinkhanenplaag en klimaatverschijnselen als overstromingen, vergroot corona de voedselonzekerheid en wordt het overbelaste zorgsysteem verder geforceerd. De vijftien organisaties die in de Dutch Relief Alliance samen werken, delen onder meer voedselpakketten uit, ondersteunen mensen bij het opzetten van activiteiten om duurzaam in hun kostwinning te (kunnen blijven) voorzien, maken zorg toegankelijk en bieden financiële steun. Daarnaast helpen we scholen bij het opzetten van online lessen. 

Lees ook “Ode aan de waterpomp”. Een interview met waterexpert Paterne Yapende, die in de Centraal-Afrikaanse Republiek woont en voor partner-organisatie Cordaid werkt.

Meer informatie over de Dutch Relief Alliance

Voor meer informatie over de humanitaire activiteiten van SOS Kinderdorpen binnen het samenwerkingsverband van de Dutch Relief Alliance, bekijk onze noodhulppagina waar ook de DRA-projecten staan. Voor een overzicht van alle Joint Responses van de DRA, ga je naar de website www.dutchrelief.org . 

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.