Slechts vijf partijen spreken zich uit over Kinderrechten

SOS Kinderdorpen vraagt aandacht voor kinderrechten-kieswijzer

Kinderen en jongeren wereldwijd worden hard getroffen door armoede en conflicten. SOS Kinderdorpen vindt dat het Nederlandse beleid hier aandacht voor moet hebben. Daar kunnen de aankomende verkiezingen aan bijdragen. Defence for Children heeft een kieswijzer ontwikkeld die toont hoe politieke partijen denken over kinderthema’s, zoals armoede en onderwijs. We vragen aandacht voor deze kieswijzer omdat deze burgers helpt de juiste keuze te maken 15 tot en met 17 maart.

Voor de kieswijzer heeft de kinderrechtenorganisatie de partijprogramma’s van de dertien grootste partijen geanalyseerd op kinderrechtenthema’s. Daaruit blijkt dat slechts vijf partijen de situatie van kwetsbare kinderen actief willen verbeteren. “Alleen de ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 vertalen het VN-Kinderrechtenverdrag en andere internationale verdragen naar concrete investeringen in kinderrechten,” aldus Mirjam Blaak, directeur van Defence for Children.

De kieswijzer van Defence for Children over kinderrechten

Concrete plannen voor kinderen in armoede

Kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen lopen meer risico op een slechte gezondheid, lage schoolresultaten, kindermishandeling en verwaarlozing. Opvallend is dan ook dat niet veel partijen het bij armoede specifiek over beleid voor kinderen hebben. Terwijl er nog steeds gezinnen worden afgesloten van drinkwater of uit huis worden gezet, omdat ze hun rekeningen niet kunnen betalen. PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie hebben concrete plannen om dit te verbieden.

Passende hulp in de jeugdzorg

Bijna alle partijen willen de jeugdzorg verbeteren en zeggen hiervoor extra budget te reserveren. Als een kind jeugdhulp nodig heeft, moet er tijdig hulp op maat zijn. Wachtlijsten mogen dat niet belemmeren, signaleren de VVD, D66, DENK, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de PVV. Kiezers die willen dat zorg ook beschikbaar blijft voor jongeren na hun 18e kunnen terecht bij GroenLinks, ChristenUnie, D66, Partij voor de Dieren en de SGP. Het beperken van de gesloten jeugdzorg en de keuze voor alternatieven worden alleen door de SGP en ChristenUnie genoemd.

Vluchtelingen op de vlucht in Macedonië

Bescherming vluchtelingenkinderen

Wereldwijd zijn tientallen miljoenen kinderen op de vlucht voor geweld of vervolging. Zij hebben bescherming nodig, maar Nederland erkent de rechten van deze kinderen nog onvoldoende. De Partij voor de Dieren en de PvdA willen dat het belang van het kind de maatstaf wordt in de Vreemdelingenwet. Ook GroenLinks pleit voor meer aandacht voor specifieke risico’s bij kinderen in procedure. De SP, DENK, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren willen een oplossing voor kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn en nog geen verblijfsvergunning hebben. Jaarlijks verdwijnen 550 alleenstaande vluchtelingenkinderen uit de opvang. Daarom willen D66, GroenLinks, de SGP en PvdA extra bescherming en kleinschalige opvang voor deze groep.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.