Het opsporen en herenigen van families in Syrië

15 juli 2025 geüpdatet

SOS Kinderdorpen zet zich actief in om families op te sporen en te herenigen in Syrië. We voelen diep mee met de families die op zoek zijn naar hun kinderen en doen er alles aan om de waarheid te achterhalen over kinderen die gedwongen van hun families zijn gescheiden en in zorginstellingen zijn geplaatst.

Tijdens de oorlog in Syrië zijn veel kinderen zonder reden door autoriteiten van hun families gescheiden en in zorginstellingen geplaatst, vaak zonder de juiste documenten. Tijdens de oorlog schoot het nationaal kinderbeschermingssysteem in Syrië ernstig tekort. Bovendien handelde het niet volgens de VN-richtlijnen voor alternatieve zorg.

SOS Kinderdorpen keurt deze praktijken sterk af. Tijdens de oorlog was SOS Kinderdorpen Syrië één van de zorginstellingen waar kinderen onder dwang en zonder de juiste documentatie werden geplaatst. In 2018 heeft SOS Kinderdorpen Internationaal ervoor gezorgd dat de plaatsingen zonder de juiste documentatie stopten. Wij geloven dat kinderen alleen gescheiden mogen worden van hun families als dat echt in hun belang is, en dan alleen via een goed gedocumenteerd proces.

We beseffen dat niet alle beslissingen in die tijd voldeden aan de hoge normen die wij onszelf als internationale federatie opleggen. SOS Kinderdorpen Internationaal heeft hiervan geleerd en maatregelen genomen om dit in de toekomst te voorkomen.

  • Sinds 2020, onder leiding van een nieuwe directeur, heeft SOS Kinderdorpen Syrië haar werkwijze sterk verbeterd. SOS Kinderdorpen Syrië heeft grote stappen gezet om te voldoen aan internationale standaarden voor kinderbescherming en om de transparantie van haar activiteiten te verbeteren.
  • We hebben twee onafhankelijke internationale onderzoeken laten uitvoeren om onze acties transparant en verantwoord te maken. Waarin de rechten en belangen van kinderen centraal bleven staan.
  • Op verzoek van SOS Kinderdorpen onderzoekt de aanklager in Damascus onopgeloste zaken van vermiste kinderen.
  • Op 1 mei 2025 trad de voorzitter van de Raad van Bestuur van SOS Kinderdorpen Syrië af om de lopende onderzoeken meer ruimte te geven.
  • We moedigen mensen aan om meldingen te doen als ze denken dat een kind onder dwang van zijn familie is gescheiden en in onze programma’s is geplaatst. Alle meldingen worden zorgvuldig onderzocht volgens onze veiligheids- en privacyregels.
  • Uit het onderzoek blijkt dat tussen 2013 en 2018 in totaal 139 kinderen* zonder de juiste documenten in tijdelijke zorg bij SOS Kinderdorpen Syrië zijn geplaatst, waarvan:
    • 34 kinderen zijn herenigd met hun families.
    • 104 kinderen zijn teruggeplaatst in de zorg van de autoriteiten.
    • 1 kind is overgedragen aan een centrum voor kinderen met een beperking.
  • We werken samen met overheden, gemeenschappen en organisaties om families op te sporen en te herenigen. De uitkomsten van ons onderzoek zijn gedeeld met het Syrische Ministerie van Sociale Zaken en Arbeid.

Veiligheid, privacy en waardigheid voorop

SOS Kinderdorpen voelt diep mee met de families die nog op zoek zijn naar hun dierbaren en blijven toegewijd om hen te steunen waar mogelijk. We vragen iedereen om dit proces met zorg, respect en begrip voor privacy te benaderen. De veiligheid en waardigheid van kinderen en hun families staat altijd voorop, zeker in deze gevoelige situaties.

De recente berichten op social media zijn zorgwekkend. Hierin wordt gespeculeerd over de identiteit van kinderen die eerder in de zorg van SOS Kinderdorpen Syrië waren. Ook worden medewerkers onterecht beschuldigd. We keuren elke vorm van intimidatie of het delen van foto’s van kinderen zonder toestemming sterk af. Dit soort acties verspreidt niet alleen onjuiste informatie, maar kan ook schade toebrengen aan de betrokkenen en hen opnieuw traumatiseren. Dit gaat tegen alle principes van bescherming in.

Bij alles wat SOS Kinderdorpen doet, staan de rechten, veiligheid en waardigheid van kinderen en jongeren centraal. Werken in conflictgebieden met zwakke kinderbeschermingssystemen brengt grote uitdagingen met zich mee. SOS Kinderdorpen blijft leren van het verleden. Niet om daarbij stil te blijven staan, maar om het werk elke dag te verbeteren, overal ter wereld.

Een blijvende toewijding aan kinderen

Sinds 1975 is SOS Kinderdorpen actief in Syrië, ook tijdens de oorlog toen veel andere organisaties het land verlieten. Ondanks de enorme uitdagingen, zoals de samenwerking met de overheid destijds, was dit een bewuste keuze. Het belang van de gescheiden kinderen stond hierbij altijd voorop.

In de meer dan 130 landen waar SOS Kinderdorpen actief is, inclusief Syrië, werken we volgens het Verdrag inzake de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties. Ons werk is altijd gericht op het beschermen van kinderen, het versterken van hun rechten en het bieden van een veilige omgeving waarin zij kunnen opgroeien. Elk kind verdient de kans om op te groeien in een liefdevolle familie.

*Naast de 139 kinderen is er één kind waarvan het onduidelijk is of het tot deze groep behoort.

Statement Syrie Angela

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.