2 JAAR OORLOG IN OEKRAÏNE – WE BLIKKEN TERUG, EN VOORUIT 

2 jaar oorlog in Oekraïne

Een grote impact op het leven van 4.1 miljoen kinderen.

Oorlog in Oekraïne

Na twee jaar oorlog in Oekraïne dreigen meer families dan ooit uiteen te vallen. Meer dan 10.000 kinderen hebben geen ouderlijke zorg meer. De oorlog maakt een verwoestende impact op hun leven. SOS Kinderdorpen is er voor deze kinderen. Vanaf de eerste dag van de oorlog tot zo lang dat nodig is.

6 miljoen Oekraïners zijn hun land ontvlucht, waarvan 40% kinderen. 1 miljoen kinderen vluchtten binnen Oekraïne. Meer dan 4 miljoen kinderen hebben dringend onze hulp nodig. Omdat hun families niet rond kunnen komen, omdat ze spoedig psychologische hulp nodig hebben, of omdat ze er helemaal alleen voor staan. Kinderen zonder ouderlijke zorg lopen extra risico op verwaarlozing, mishandeling en smokkeling.

Families horen bij elkaar

Als kinderen nog familie hebben, doen we er alles aan hen bij elkaar te houden.

Natuurlijk lijden de meeste van deze families onder de gevaren van de oorlog – maar als kinderen bij hun ouders zijn, verdragen ze dat veel beter.

Ook al blijven families bij elkaar, ze lopen vaak tegen grote problemen aan: 65% van de huishoudens lopen inkomsten mis, waardoor 44% van hen niet rond kan komen. 363 scholen zijn verwoest en 2.246 zwaar beschadigd. Nog maar te zwijgen over het feit dat deze oorlog voor veel kinderen en families ontzettend traumatiserend is.

SOS Kinderdorpen versterkt families door hen onder andere de nodige financiële support te bieden. Daarnaast bieden we gezinstherapie en psychologische zorg die zich richt op het verwerken van de vaak hele traumatische ervaringen. Sinds het begin van de oorlog steunden we zo’n 400.000 families in totaal.

Oorlog in Oekraïne - Meisje uit Oekraïne Luhansk in een keuken

Kinderen kunnen weer even kind zijn

Ook creëren we kindvriendelijke ruimtes. Binnen die muren kunnen kinderen weer kind zijn, al is het maar voor even.

SOS Kinderdorpen heeft maar liefst 73 kindvriendelijke plekken in Oekraïne gebouwd, onder andere in Lviv, Zakarpattya, Ivano-Frankivsk, Chernivtsi en Kyiv. Op deze plekken kunnen kinderen van verschillende leeftijden meedoen aan allerlei  activiteiten. Zo zijn er ‘interactieve kindertafels’, krijgen ze Engels- en Wiskundelessen en zijn er genoeg spelletjes te doen.

Kinderen uit Oekraïne samen aan het spelen in een ballenbak

Wanneer eigen familie wegvalt  

De kinderen die niet binnen hun eigen familie kunnen opgroeien, bijvoorbeeld omdat die gedood zijn in de oorlog, lopen groot risico op verwaarlozing en mishandeling. Deze kinderen worden zoveel mogelijk in liefdevolle pleeggezinnen opgevangen.

“Ik moet denken aan een broer en zusje van wie de vader werd gedood toen hun huis werd gebombardeerd. Er was niemand meer om voor hen te zorgen. SOS Kinderdorpen bood onmiddellijke psychologische ondersteuning aan de kinderen, die in een shocktoestand verkeerden, en bracht ze naar een tijdelijk onderkomen in een veilige regio terwijl we zochten naar een permanente familie.”

Serhii Lukashov, Directeur SOS Oekraïne

Op dit moment hebben we voor 15.000 kinderen uit Oekraïne een liefdevol pleeggezin gevonden. SOS Kinderdorpen steunt bestaande pleeggezinnen en traint nieuwe gezinnen om goed voorbereid te zijn op de komst van een kind. Gezien het sterk groeiende aantal kinderen zonder familie, is het een uitdaging deze zorg verder uit te breiden.

Kinderen spelen samen

Onze support: op maat, direct en effectief

SOS Kinderdorpen biedt op verschillende manieren steun aan kinderen en hun families. Ondanks de massale schaal van mensen in nood, bieden we maatwerk. Direct en effectief. 

Vóór de oorlog was SOS Kinderdopen al actief in twee regio’s binnen Oekraïne. Daar deden destijds zo’n 1.100 deelnemers mee aan onze programma’s. Deze programma’s waren gericht op het voorkomen dat families uit elkaar vallen, en steun te bieden aan kinderen die er alleen voor staan. De noodzaak voor familieversterkende hulp is, sinds de start van de oorlog, alleen maar relevanter geworden.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne schaalden we samen met onze partnerorganisaties direct en effectief op. Zo’n 400.0000 mensen ontvangen verschillende vormen van noodhulp: van financiële steun tot acute psychologische zorg. Door families cash en vouchers te geven kunnen zij zichzelf van voedsel en andere essentiële levensmiddelen voorzien. Psychologische steun bestaat uit zowel individuele- als groepssessies die psychologen en hulpverleners geven bij de SOS sociale centers. Professionals geven kennis door, door het geven van webinars over hoe om te gaan met kinderen die oorlogstrauma ervaren.

Kinderen uit Oekraïne op school

Een andere vorm van psychologische support is een 14-dagen durend programma in de vorm van een zomerkamp, waar groepsactiviteiten in het teken staan van mentale gezondheid. Dit kamp is er speciaal voor kinderen om hun trauma’s beter te begrijpen en ermee om te leren gaan.

Naast mentale problemen hebben sommige kinderen ook fysieke oorlogsverwondingen. Deze families krijgen financiële support voor behandeling en revalidatie. Dat houdt niet op bij geld. SOS Kinderdorpen faciliteert toegang tot revalidatiecentra, medicatie en psychologische hulp.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.