Oekraïne – een succesvolle evacuatie van 112 kinderen en families 

Kinderen op zomerkamp in Oekraïne 2024, ze houden een grote kleurrijke vlag vast.

Het geweld in Oekraïne blijft onverminderd voortduren. Dag in, dag uit klinken zware beschietingen in de provincie Kharkivska. De dreiging werd te groot en daarom riep de regering op tot een massale evacuatie naar veiligere gebieden in het westen. SOS Kinderdorpen Oekraïne ondersteunde de evacuatie van 17 families, bestaande uit 50 kinderen en 25 pleegouders, bij hun vlucht. Ze kwamen eind mei veilig aan en krijgen psychosociale steun. Hier in het westen kunnen ze op adem komen.

Naast deze 17 families kreeg begin juni ook nog een andere groep uit de provincie Kharkivska, bestaande uit 16 ouders en 31 kinderen, tijdelijk onderdak in de regio Volyn.

“Ik heb geen woorden voor de situatie. De kinderen leven in zulke moeilijke tijden, wat het lastig maakt positief te blijven en te geloven in de mensheid. Maar wat jullie doen voor de kinderen helpt enorm.”

Tatianan, moeder van twee kinderen

Het zomerkamp – een andere planeet

Ook financiert SOS Kinderdorpen een speciaal zomerkamp. Begin juni arriveerden in totaal 101 kinderen en jongeren op dit kinderzomerkamp. Het kamp duurt bijna een maand en vindt plaats in de regio Ivano-Frankivsk. Hier krijgen kinderen hulp om met hun traumatische ervaringen om te gaan. Daarnaast maken ze ook vrienden, gaan ze naar het zwembad en de natuur in. Hier kunnen kinderen weer gewoon even kind zijn.

“Het is alsof we op een andere planeet zijn. Het is hier zo rustig. Er zijn geen luchtalarmen en je kunt gewoon rondlopen. En het eten is ook heel lekker!”

Sashko (10 jaar)
Drone shot van kinderen op het zomerkamp in Oerkaïne, ze spelen buiten in het gras.

Lange termijn oplossingen

Kharkiv en omliggende gebieden worden sinds afgelopen maand zwaar getroffen door bombardementen. Bij een raketaanval op een flatgebouw in de nacht van 30 op 31 mei vielen minstens 9 doden en 20 gewonden. Bij de raketaanval in Balakliia op 31 mei en 1 juni raakten verschillende mensen gewond – waaronder kinderen en een zwangere vrouw.

Vanwege de steeds slechter wordende situatie riep de regering de hulp in van zowel Oekraïense en internationale humanitaire organisaties om te helpen bij de evacuaties van onder andere pleeggezinnen.

SOS Kinderdorpen Oekraïne zal deze families de komende drie maanden ondersteunen. In de tussentijd zullen lokale autoriteiten hen helpen om op zoek te gaan naar een meer permanente plek om te wonen.

Sinds het begin van de oorlog heeft SOS Kinderdorpen al meer dan 385.000 Oekraïners gesteund. Daar gaan we mee door.

*Alle namen zijn schuilnamen om de privacy van de mensen te beschermen

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.