Joint response Venezuela

Vijf Nederlandse hulporganisaties slaan handen ineen voor vluchtelingen uit Venezuela

Door de economische en politieke crisis in Venezuela zijn miljoenen mensen gevlucht. Ze verblijven net over de grens of zijn op doorreis naar verdere bestemmingen als Peru of Ecuador. Buurland Colombia vangt de meeste mensen op, ruim 1,1 miljoen vluchtelingen. Dankzij een bijdrage van € 4 miljoen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken leidt SOS Kinderdorpen, namens de Dutch Relief Alliance, een samenwerking met Cordaid, Save the Children, Plan International en Terre des Hommes in Colombia om noodhulp te bieden aan vluchtelingen en migranten uit Venezuela.

In de drie Colombiaanse departementen Bogotá, Norte de Santander en La Guajira gaan de organisaties ondersteuning bieden aan de meest kwetsbare groepen vluchtelingen; kinderen, jongeren en zwangere vrouwen. Hierbij richten wij ons ook op gastgemeenschappen. De noodhulp bestaat onder meer uit voedselvoorziening, psychosociale hulp, onderwijsactiviteiten, cash transfers en toegang tot basisgezondheidszorg. Hiermee krijgen ruim 52.000 mensen die huis en haard zijn ontvlucht ondersteuning. De vijf organisaties werken nauw samen met lokale organisaties en overheden.

Verslag uit Colombia

Open magazine Dutch Relief Alliance Colombia Kindvriendelijke ruimte meisje danst traditionele dans

SOS Kinderdorpen organiseert verschillende activiteiten in Colombia. In onze familievriendelijke ruimtes bieden we

  • ondersteuning en bescherming aan de meest kwetsbare kinderen, jongeren en families. We organiseren onderwijs en pedagogische activiteiten als sport, spel en educatie, en bieden psychosociale ondersteuning bij de verwerking van trauma’s. Indien noodzakelijk verwijzen we door naar specialistische zorg.
  • In de ruimtes is een plek met WIFI aanwezig, waar mensen contact kunnen zoeken met familieleden en hun telefoon kunnen opladen.
  • Juridisch advies aan vluchtelingen over hun rechten en over procedures met betrekking tot het verkrijgen van een status. Ook bieden we advies aan migranten die op doorreis zijn naar andere landen over de routes en de risico’s op de route.
Joint Response Venzuela
Een jongetje heeft in de familievriendelijke ruimte een vlieger geknutseld.

In de komende zes maanden willen we 8.500 kinderen en hun families bereiken. Omdat de ruimtes mobiel zijn, zijn we in staat om snel te verplaatsen en zo kinderen en families in -acute- nood direct te ondersteunen.

Daarnaast verzorgen we de opvang van alleen reizende kinderen; kinderen zonder ouderlijke begeleiding, op. Wanneer kinderen tijdens hun vlucht hun familie zijn kwijtgeraakt of verloren, vangt SOS Kinderdorpen ze op terwijl de zoektocht naar familie in gang wordt gezet. We werken hierbij nauw samen met een lokale organisatie en het Rode Kruis. In de komende zes maanden verwachten we 144 kinderen onderdak en bescherming te bieden.

“Alle organisaties in deze gezamenlijke gecoördineerde actie zijn al langer werkzaam in Colombia. De lokale kennis en infrastructuur maken het mogelijk om snel impact te realiseren en indien nodig direct in te spelen op de veranderlijke context.”

Arian Buurman – Algemeen directeur SOS Kinderdorpen

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.