Fonds Op Naam: Doris Tuapante Kinderfonds

De familie Pierhagen steunt SOS Kinderdorpen al sinds 1980. Toen hun geadopteerde zoon, Tico Pierhagen, in 2008 voor het eerst terugging naar zijn geboorteland Colombia, zat hij met veel vragen. Zijn familie moedigde hem aan om op zoek te gaan naar antwoorden. In Colombia ontmoette Tico zijn biologische familie en bezocht hij een SOS kinderdorp. Dit maakte zoveel indruk op hem en zijn Nederlandse familie, dat zij een Fonds op Naam oprichtten: het Doris Tuapante Kinderfonds.  

Tico Pierhagen heeft in 2008 Colombia bezocht en daar zijn biologische familie leren kennen. ‘’Voor die tijd voelde ik me vaak leeg en niet op mijn plek. Het bezoek aan Colombia heeft dit veranderd. Je bent een completer mens als je weet waar je vandaan komt.’’ Zijn familie begrijpt dit volkomen: “Het uitgangspunt om een kind te laten opgroeien in het land waar hij geboren is, spreekt ons erg aan”, vertelt zijn Nederlandse moeder Andel Pierhagen. Dat is dan ook de reden dat de familie Pierhagen SOS Kinderdorpen steunt. Als de mogelijkheden er zijn, is de voorkeur altijd om een kind op te laten groeien in het land waar hij geboren is bij zijn eigen familie. Dat is waar de familieversterkende programma’s binnen SOS Kinderdorpen voor staan. “Met deze programma’s kom je echt tot de kern. We voelen ons thuis bij de formule van SOS Kinderdorpen: het gezin, de familie, dat is de basis”, licht mevrouw Pierhagen toe.

‘Ik ben een completer mens nu ik weet waar ik vandaan kom’

Tico Pierhagen

Doris Tuapante Kinderfonds

Andel en Wandert Pierhagen, de ouders van Tico, steunen SOS Kinderdorpen al sinds 1980. Nadat Tico in 2008 zijn Colombiaanse familie ontmoette en een bezoek bracht aan een SOS kinderdorp, volgden in 2009 zijn Nederlandse ouders en zus hem naar Colombia. Door deze reis wilde de familie meer betrokken raken bij SOS Kinderdorpen. Het was voor hen duidelijk: familie is de basis, maar dit is niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Om een extra steentje bij te dragen, richtten ze een Fonds op Naam op. “Met een Fonds op Naam is de betrokkenheid erg hoog. Je steunt specifieke projecten en blijft voor meerdere jaren verbonden.” 

Het Doris Tuapante Kinderfonds is vernoemd naar Tico’s overleden, biologische moeder. Het heeft enkele jaren geduurd voordat Tico besefte wat het fonds voor hem betekent. Inmiddels ziet hij het fonds als de link naar zijn twee werelden: Colombia en Nederland. En als iets wat doorgegeven kan worden aan volgende generaties. “Mijn ouders hebben de constructie bedacht, maar zij worden ook een dagje ouder. Ze zijn erg blij dat ik het fonds, samen met mijn zus Maartje, wil voortzetten. We geven onze eigen draai aan het fonds, waarbij we elkaar goed aanvullen.” 

Maartje en Tico nemen het Doris Tuapante Fonds vanaf 2022 volledig in beheer. Ze kijken erg uit naar een impactvolle samenwerking met SOS Kinderdorpen en hopen anderen te inspireren: “Door samen creatief te zijn, kom je tot nieuwe ideeën en inspirerende initiatieven.”

Tico en zijn Nederlandse zus Maartje

Passie voor muziek

Met zijn biologische familie in Colombia deelt Tico één grote passie: “Als klein kind danste ik al op Cumbia, een Colombiaanse muziek- en dansstijl. Nu weet ik dat het in mijn genen zit. Mijn biologische familie haalt het grootste plezier uit muziek maken.”

Samen met gerenommeerde musici uit zijn geboorteland vormt Tico in Colombia de band ‘Tico y Aguabajo’. De helft van de opbrengst van al zijn albums gaat naar SOS Kinderdorpen. Hij is ook bezig met het organiseren van een benefietconcert. Het liefst zou Tico muziek toegankelijker willen maken voor kinderen in de SOS kinderdorpen, met muziekinstrumenten en muzieklessen.

Luister hier naar Tico’s muziek!

Muziek is altijd belangrijk geweest voor Tico. Zijn ouders benadrukken hoe belangrijk het is om kinderen de mogelijkheid te geven om op te groeien in een veilige omgeving en te kunnen ontdekken wat zij leuk vinden. ”Hij is naar Colombia gegaan om muziek te vinden en heeft daar zijn biologische familie gevonden. Muziek heeft hen verbonden als familie en nu verspreidt hij deze muziek over de hele wereld”, vertelt Tico’s Nederlandse vader, Wandert, trots. Tico: “Ik maak geen muziek om geld te verdienen of om beroemd te worden, ik maak muziek omdat het me gelukkig maakt en ik dit geluk wil verspreiden. Dat zie ik ook bij mijn Colombiaanse familie. Ze zijn zo dankbaar om muziek te mogen maken. Dankbaarheid is echt iets wat ik geleerd heb in Colombia. Ze hebben daar veel minder, maar hun dankbaarheid is groots.” 

‘Ik maak geen muziek om geld te verdienen of om beroemd te worden, ik maak muziek omdat het me gelukkig maakt en ik dit geluk wil verspreiden’

Tico Pierhagen

Colombia

Tico heeft goed contact met zijn familie in Colombia. Ook gaat hij regelmatig terug om nummers te maken met zijn band. Meer dan tien jaar geleden, tijdens zijn eerste reis naar Colombia, bezocht hij het SOS kinderdorp in Bogotá, waar hij een korte documentaire maakte over SOS Kinderdorpen. Sindsdien is SOS Kinderdorpen een belangrijke onderdeel van zijn leven. Een paar weken geleden ging hij terug naar het dorp om de veranderingen die in het dorp hebben plaatsgevonden vast te leggen en nieuwe inspiratie op te doen. Bekijk hieronder het bijzondere filmpje dat hij heeft gemaakt.

Fonds op Naam

Een Fonds op Naam is een bijzondere manier van geven of nalaten. Het is als het ware een eigen fonds binnen SOS Kinderdorpen. U kiest een naam en beslist ook zelf waar het geld aan wordt besteed. Op deze manier bent en blijft u intensief betrokken. Een Fonds op Naam is eenvoudig op te richten, ook via uw testament. Lees alles over bijzondere manieren van geven hier.

Persoonlijk contact

Interesse in het oprichten van een Fonds op Naam of meer weten? Neem vrijblijvend contact op met Lisette Fentener van Vlissingen via lisette@soskinderdorpen.nl of 06 302 899 36.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.