EVENEMENT: De kracht van familie

De kracht van Familie

Onder de bezielende leiding van onze nieuwe ambassadeur, Edson da Graça, werd het uitgenodigde publiek afgelopen 31 maart in het KIT, getrakteerd op een bijzondere middag.  Sprekers waren onze bevlogen collega’s uit Ghana en Tijmen Rooseboom van BZ, ambassadeurs voor jongeren, werk en onderwijs. Aan bod kwamen onze preventieve programma’s op het gebied van familieversterking en jeugdwerkgelegenheid en hoe deze het verschil maken in het leven van kinderen en jongeren.  

Videocompilatie van het evenement

Han Go van GO TAN

Familieversterking in Ghana

De beste plek voor een kind om op te groeien is bij zijn eigen familie. Wereldwijd hebben veel families het echter moeilijk om goed voor hun eigen kinderen te kunnen zorgen. Door een crisissituatie of door de (extreme) moeilijke omstandigheden waarin ze leven. SOS Kinderdorpen werkt samen met families, verzorgers en gemeenschappen om crises te voorkomen, die kunnen leiden tot de scheiding van kinderen en hun ouders/familie. Onze familieversterkende programma’s versterken en stabiliseren gezinnen en hun sociale netwerken, zodat kinderen beter worden verzorgd en beschermd. Het belang van kinderen en jongeren in kwetsbare gezinnen staat daarin altijd centraal. In Ghana werpt die aanpak zijn vruchten af.

Familieversterking in Ghana

Josephine kan het weer alleen

“Weduwe, Josephine (42) uit Tema heeft drie kinderen en is opgenomen in het familieversterkend programma. Ik had geen werk en was niet in staat goed voor mijn kinderen te zorgen. SOS besloot te helpen. Samen met hen heb ik een businessplan gemaakt. Er is een kleine winkelruimte geregeld en ik kreeg financiële ondersteuning van SOS om een eerste voorraad in te slaan. Ook mocht ik een klantenservicetraining en een cursus ouderschap volgen en werd mij geleerd hoe te sparen. Dit heeft me ontzettend geholpen. Ik kan inmiddels weer zelfstandig voor mijn kinderen zorgen en dat maakt mij ontzettend trots.”

Familieversterking in Ghana

SOS Kinderdorpen gaf mij een tweede kans. Ik werd toegelaten tot het familieversterkende programma van SOS Kinderdorpen op het moment dat ik ten einde raad was. Ik had nauwelijks werk, weinig te eten en kon niet voor mijn baby zorgen. Een godsgeschenk! In mijn geval betekende dit dat SOS Kinderdorpen mijn opleidingskosten betaalde en een appartement regelde. Nadat ik mijn bachelor had behaald, ben ik doorgegaan voor mijn master. Nu heb ik een diploma in accountancy en financiën. Mijn droom is om te promoveren en om andere meisjes te inspireren en motiveren om door te leren.”

Cynthia

Cynthia: Van tienermoeder tot registeraccountant

Cynthia Fsp Ghana

Child Rights Club

Onderdeel van de familieversterking is ook het versterken van het bewustzijn bij kinderen dat zij rechten en een stem hebben. Een van de middelen die SOS inzet om te bewerkstelligen is door het organiseren van child rights clubs. Deze clubs die door de gemeente worden gefaciliteerd en worden georganiseerd door SOS, zijn ontzettend leerzaam voor kinderen. Tijdens deze bijeenkomsten wordt er niet alleen gesproken over kinderrechten, er worden ook onderwerpen aangesneden als seksualiteit, assertiviteit, genderbewustzijn, emancipatie en beroepskeuzes. Ook leert het de kinderen zich te uiten, voor zichzelf op te komen en te spreken in het openbaar.

Child’s right club

Child rights club

No business as usual

No business as usual (NBU) is een vierjarig project om jeugdwerkgelegenheid en socio-economische groei te stimuleren in een gemeente van de stad Kumasi, Ghana. Het project is opgezet door SOS Kinderdorpen Ghana in samenwerking met de gemeente. Het doel van het project is om 500 jongeren aan een fatsoenlijke baan te helpen, dan wel te ondersteunen bij het opzetten van een eigen start-up. De jongeren worden gesteund door middel van begeleiding, trainingen, mentorschap, arbeidsbemiddeling, netwerkevents en bemiddeling bij toegang tot krediet.

No Business as Usual

SOS Kinderdorpen NBU

Mishbahu maakt het verschil voor mens en milieu

De Ghanese Misbahu nam deel aan NBU, voltooide het programma en startte een bedrijfje in het recyclen van plastic afval. In zijn zoektocht om het verschil te maken in het leven van de mens en milieu en met de steun van het NBU-project, richtte hij I-Recycle op. Het bedrijfje dat plastic afval recyclet in. Samen met de mensen uit zijn gemeenschap haalt hij plastic op dat hij versnippert, wast en perst zodat dat weer voor verwerking herbruikt kan worden. Misbahu: “NBU heeft een cruciale rol gespeeld in mijn succesverhaal omdat het project me ondersteunde met verschillende trainingen en opleidingen, waaronder financiële technieken. Momenteel heb ik elf werknemers en gaan we uitbreiden.”

Videoregistratie evenement

Een uitgebreid verslag van ons evenement

Foto’s

Bedrijfspartner worden?

Steun ons werk

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.