‘Toekomstkansen voor mijn kinderen’

Een jaar geleden werd Caitanu verlaten door zijn vrouw. Hij bleef achter met hun zoon Juvencu (18) en dochter Zenaida (14). Hun levenssituatie is niet bepaald rooskleurig. Ja, ze hebben een huis en wat land, maar daar is alles wel mee gezegd. Caitanu is analfabeet, heeft geen vast werk en schraapt met moeite wat geld voor een dagelijkse maaltijd bij elkaar. “Mijn toekomst? Ik leef mijn leven zoals het is. Ik zie weinig kansen meer voor mezelf, maar ik hoop dat mijn kinderen met hun opleiding wel een toekomst krijgen.”

Guinee-Bissau onderwijsproject Canchungo familie Caitanu

Zittend op een boomstam vertelt vader Caitanu hun verhaal, je ziet het ongeluk in zijn ogen, hij heeft de strijd op een beter leven -voor zichzelf- opgegeven. Alles draait nu om de kinderen, van wie er twee bij hem wonen en drie anderen bij familie in Gambia en Senegal; daar krijgen zij de zorg die hij ze niet meer kan geven. Het valt hem zwaar. “Tijdens het cashew-seizoen heb ik dagelijks wat werk. Zo kan ik dagelijks wat rijst op tafel krijgen. Maar buiten het seizoen is het lastig. Ik kon de school van mijn kinderen niet altijd betalen. Daarnaast ben ik nu verantwoordelijk voor het huishouden. Dat is zwaar, mijn vrouw kon dat beter. De kinderen hebben gelukkig nog wel contact met haar.”

Elke dag naar school

Dankzij het PEQII, een onderwijsprogramma van SOS, kunnen Juvencu en Zenaida nu elke dag naar school en hebben daarmee de deur naar een toekomst geopend. Hun vader kan zich overdag richten op het vinden van werk. Zenaida zit inmiddels in de vierde klas: “Ik vind het superleuk op school waar ik veel vriendinnen heb. Ik wil zelf ook graag leraar worden, want ik wil graag dingen delen. Als ik niet op school ben, lees ik graag. Ook dat doe ik samen met vriendinnen.” Haar broer zit inmiddels op de middelbare school, die wat verder van huis ligt. Juvencu: “Ik heb een fiets. Maar soms heeft papa die nodig voor werk en dan moet ik lopen. Ik heb het naar mijn zin op school, wil later ook graag leraar worden. Doordeweeks help ik na school mijn vader, in het weekend ga ik vaak wat hangen met vrienden.”

‘Zij hebben nog een toekomst voor zich

Helaas bieden de alfabetiseringslessen die het project in de avond biedt, geen soelaas voor Caitanu. “Ik ben weleens gestart met school, maar ik heb daar nu overdag geen tijd meer voor. En ’s avonds wil ik niet te ver weg gaan met mijn veertienjarige dochter thuis. Dat vind ik niet veilig. Misschien ooit, in de toekomst, als mijn kinderen groter zijn. Tot die tijd stimuleer ik ze om hun best te doen hun huiswerk te maken en niet te lanterfanten. Zij hebben nog een toekomst voor zich.”

Help kwetsbare families

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.