Het verhaal van SOS moeder Claudette

SOS moeder Claudette is zelf op jonge leeftijd haar ouders verloren, haar zus nam de zorg voor haar op zich. “Mijn zus heeft dat op zo’n goede manier gedaan dat, toen ik hoorde over SOS Kinderdorpen, ik besloot om terug te geven aan verweesde kinderen wat mijn zus voor mij heeft gedaan”, vertelt Claudette. Inmiddels is Claudette (40) al sinds de opening in 2005 SOS moeder in kinderdorp N’Djamena. Op dit moment draagt ze de zorg voor vijf jongens en vier meisjes.

SOS moeder Claudette leest haar zoontje voor

‘Kinderen staan voor hoop’

“Ik wil een veilige, gezonde en liefdevolle omgeving voor de kinderen creëren. Ze laten zien en voelen dat ze een familie hebben die er altijd voor ze is, dat ze er niet alleen voor staan. Ik vind het heerlijk om met ze te wandelen en samen de natuur te ontdekken . Zelf leer ik ook nog elke dag. Mijn kinderen hebben allemaal verschillende achtergronden, komen uit andere culturen. Sommigen hebben dingen meegemaakt… reageren daardoor soms anders, onverwacht. Met mijn ervaring weet ik nu goed wat te doen. Om ze dan te zien opbloeien, dat is zo mooi. De kinderen staan- voor mij- voor hoop.”

“Mijn dochters Salma en haar tweelingzus Salima kwamen in de familie toen ze pas 1 maand oud waren; hun ouders waren omgekomen. Nu zijn ze 12 jaar en het maakt me trots om te zien hoe ze zijn gegroeid. Salma zit nu in de vijfde klas en weet heel goed wat ze wil. Ze hebben kunnen opgroeien in een klimaat van zorg, oprechtheid en affectie en dat is echt belangrijk voor een kind.

Tsjaad Kinderdorp N'Djamena Zussen Salma en Salima
Salma en haar tweelingzus Salima

Mijn familie

Dochter Salma: “Mama ís mijn moeder. Ik ben blij met mijn broertjes en zusjes. Ik weet niet beter dan dat dit mijn thuis is. Mijn moeder houdt veel van ons en doet leuke dingen met ons; we dansen en doen veel spelletjes. En ik zit in het SOS meidenvoetbalteam. Daarnaast kan mama heel lekker koken en heb ik mooie jurken.

Nieuwe tijden

“Afgelopen jaar zijn drie van mijn zoons en een dochter naar het jongerenhuis verhuisd. De overgang was gelukkig niet lastig, want we hadden het goed voorbereid. We hebben nog vaak contact en ze komen regelmatig langs. En dan helpen ze ook met huishoudelijke taken, zoals nu eigenlijk (tijdens interview – red.): mijn zoon Serge van 18 staat binnen te strijken. Ook als we nieuwe kinderen in de familie verwelkomen, bereid ik dat voor. Of beter gezegd: ik bereid de kinderen voor. Verder hebben we geen speciale rituelen, maar we maken wel lekker eten voor om de komst te vieren .”

NOOIT MEER MET HONGER NAAR BED

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.