Het verhaal van de familie Skotarenko

Een versterkte familie, een nieuwe toekomst

Toen in 2014 de oorlog uitbrak in Donbas verkochten de 31-jarige Oksana en haar man Andrey hun flat in hun woonplaats Sievierodonetsk en verhuisden met hun kinderen naar een landelijk gebied in Midden-Oekraïne. Op zoek naar veiligheid en een beter leven.

Na een paar maanden bleek dat ze zich niet konden aanpassen aan hun nieuwe leefsituatie en besloten terug te gaan. De situatie was inmiddels gestabiliseerd, hun woonplaats weer veilig. Maar de gevolgen van de oorlog brachten nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo waren de prijzen flink gestegen, waardoor ze zich slechts een klein appartement met lekkend dak konden veroorloven. Andrey kon geen vaste baan vinden, had soms wat slecht betaalde klusjes als dagloner. Het enige stabiele inkomen van het gezin was de € 29 aan maandelijkse moederschapsuitkering die Oksana ontving na de geboorte van hun jongste dochter Masha in 2015.

DRA Oekraine Familie Skotarenko

Hun oude leven werd een verre herinnering. Andrey begon troost te zoeken in alcohol. Het leidde tot voortdurende ruzies.

Hoop en hulp

In maart 2018 ontdekte Oksana dat SOS Kinderdorpen actief was in het gebied en besloot om hulp te vragen.”Oksana was zich ervan bewust dat zij en haar man een probleem hadden”, zegt Vitalina, een maatschappelijk werkster van SOS Kinderdorpen. “Ze vroeg om individuele psychologische begeleiding voor haar en haar man en groepstherapie voor haar kinderen, die getraumatiseerd waren door de oorlog en de ontberingen van de familie.”

“We zijn nu pas vier maanden in het programma en we al grote stappen gemaakt”

– Oksana

De psychologische begeleiding zorgde voor mentale rust en kracht bij Oksana: ze nam de leiderschapsrol in haar gezin over en confronteerde haar man met zijn verslaving. Andrey stopte met drinken en langzaam aan verbeterde hun relatie. Ze werden daarnaast aangemoedigd om meer als familie te ondernemen. Oksana: “We hebben nu een wekelijkse spelletjesavond, gaan gezamenlijk naar sportactiviteiten van de kinderen en elke zondag hebben we familielunch.” Daarnaast ontving de familie voedselpakketten en hygiënekits, om zo de druk op het geringe familiebudget te verlichten.

Ambities voor de toekomst

Het SOS sociaal centrum wordt frequent bezocht.Onze Katya (12) en Seryozha (11) hebben computerlessen en Engels gevolgd en volgend jaar willen ze samen met Vera (8) meedoen aan creatieve workshops en andere bijlessen volgen. We hebben thuis geen computer, deze lessen zijn daarom erg belangrijk voor de kinderen Zelf heb ik ook gratis computertrainingen gevolgd. Als Masha drie is, ga ik op zoek naar een baan. Het gaat me lukken.” Haar positiviteit, vastberadenheid en optimisme zijn aanstekelijk. “We zijn nu pas vier maanden in het programma en we al grote stappen gemaakt”, zegt Oksana strijdvaardig. “Ik ben ervan overtuigd dat we ons leven, met steun van SOS, nog verder kunnen verbeteren en in staat zijn om een ​​betere toekomst voor onze familie na te streven.”

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.