
Het West-Afrikaanse Ivoorkust heeft een rijke cultuur en prachtige natuur, maar kent ook grote armoede. Jonge kinderen werken noodgedwongen om bij te dragen aan het gezinsinkomen.
Tillen om te overleven
Eén derde van alle kinderen in Ivoorkust verlaat noodgedwongen school om te gaan werken. Emmanuel (16) was één hen; zijn vader is kleermaker en zijn moeder verkoopt zelfgemaakt gebak. Door de lichamelijke beperking van Emmanuels zusje konden zijn ouders de zorg voor hun kinderen financieel niet dragen. Voor het gezin werd het noodzakelijk dat Emmanuel ging werken. Op de markt werkte hij als ‘Tantie Bagage’; vrij vertaalt betekent dit ‘meisjes en jongens die zware pakketten en tassen van anderen tillen’. Tien uur per dag, zeven dagen per week. Op een goede dag verdiende hij drie euro, vaak niet eens de helft.
“Ik was nog maar twaalf. Elke dag deed mijn hele lichaam pijn van het sjouwen. Soms wilden mensen me niet betalen, of ze sloegen me.”
Emmanuel (16)

Het harde marktleven maakte Emmanuel opstandig, hij raakte betrokken bij vechtpartijen. Zijn vader zag met pijn aan hoe zijn zoon omging met jongens die hem de verkeerde kant op trokken.
Bouwen aan meubels én de toekomst
Tot Emmanuel in contact kwam met SOS Kinderdorpen. Samen met zijn familie werd hij opgenomen in een familieversterkend programma. Ze werden voorzien in hun dringende eerste levensbehoeftes, kregen eten en ouderschapstrainingen. En: Emmanuel kreeg een naaimachine en stageadres waar hij nu als leerling-meubelmaker werkt. Een keerpunt. Zijn vader Yagba vertelt trots: “Emmanuel kan nu aan zijn toekomst werken en het harde leven op de markt achter zich laten.”
Het verschil maken voor kinderen als Emmanuel?
Met behulp van donaties kon Emmanuel het leven als ‘Tantie Bagage’ achter zich laten en beginnen aan zijn toekomst. Toch sjouwen er nog duizenden jonge kinderen geen schoolboeken, maar zware tassen in Ivoorkust. Doneer nu en maak voor hen het verschil.