Faustina gaat voor de toekomst

‘Vroeger moesten we overleven. Dat is gelukkig voorbij.’

Faustina (59) heeft haar zinnen gezet op een mooie toekomst, op een gelukkig en succesvol leven voor haar zes kinderen en zichzelf. Een leven waar zij tot een jaar geleden enkel van kon dromen: ze werd veelvuldig door haar man mishandeld.

“Mijn man wilde niet voor ons gezin zorgen. Toen ik in het ziekenhuis beviel van ons zesde kind, weigerde hij de rekening te betalen dus verstopte ik me en ontsnapte met mijn baby uit het ziekenhuis. Na het zoveelste incident kon ik het niet meer verdragen en ben ik met al mijn kinderen vertrokken.”

FSP Asiakwa, Faustina maakt kenkey
Faustina bereidt Kenkey

Faustina: “We kwamen terecht in een éénkamerhuisje zonder elektriciteit, water of wc. Maar we waren tenminste veilig. Ik verkocht kenkey, een Ghanese delicatesse (gekneed maismeeldeeg gekookt in het gedroogde blad van bakbananen en geserveerd met verschillende sauzen – red.). De kinderen hielpen me. Ze konden niet naar school omdat ik niet genoeg verdiende om schoolspullen en -uniformen aan te schaffen. Ik moest zelfs soms nog bedelen om ze voldoende eten te kunnen geven.”

Familieversterkend programma zorgt voor ommekeer

De leiders van de gemeenschap waar ze met haar gezin kwam wonen zagen dat Faustina het hoofd niet boven water hield en meldden haar aan voor het SOS familieversterkende programma. Het betekende een ommekeer. Lachend vervolgt ze: “De kinderen kregen uniformen, lesboeken en andere materialen en konden weer naar school. Ik volgde ondertussen ondernemerschap- en ouderschapstrainingen en werd lid van het spaar- en leenprogramma in de gemeenschap. Zo kon ik geld lenen om materialen te kopen voor mijn bedrijfje en deze uitbreiden, zodat ik nu voldoende verdien om mijn gezin te onderhouden.” Inmiddels hebben Faustina en haar kinderen ook een fatsoenlijk onderkomen en hebben ze toegang tot goede gezondheidszorg.

Haar zestienjarige zoon Kwaku* vult zijn moeder aan: “Het programma heeft ons geholpen om positief over onszelf en de toekomst te denken. Vroeger dachten we vooral aan hoe te overleven. Het is zo fijn om te zien dat mijn moeder weer lacht en er plezier in heeft haar bedrijf uit te breiden. We zijn in een nieuw hoofdstuk van ons leven beland.”

De kracht van familie

“We zijn nu een echte familie omdat we elkaar kunnen steunen en inspireren,” merkt Faustina op. “Ik was er kapot van dat ik mijn kinderen, die afhankelijk van mij zijn, niet kon verzorgen. Gelukkig is dat verleden tijd. Ik heb op dit moment nog een beetje hulp nodig, maar er komt een tijd dat ik helemaal zelfstandig voor mijn kinderen kan zorgen. Onze toekomst is van somber naar hoopvol gegaan.”

*Naam veranderd om de privacy van het kind te beschermen.


Extra steun tijdens coronacrisis

FSP Asiakwa kinderen volgen onderwijs op de tv

“Corona heeft de economische activiteiten hier sterk beïnvloed”, vertelt Faustina. “Er waren door de lockdown een tijdlang geen kopers voor mijn kenkey. De inkomsten die ik nodig had om mijn kinderen te voeden, vielen weg.”

Faustina heeft om die reden voedselpakketten, herbruikbare gezichtsmaskers, desinfecterende handgels, schoonmaakmiddelen en andere hygiëneproducten ontvangen om haar gezin te ondersteunen tijdens de lockdown. Gedurende de tien maanden dat de scholen gesloten waren, kregen de kinderen een LED-televisie via het SOS programma, waarmee ze de nationale schoolprogramma’s konden volgen. Het fysieke onderwijs werd, tot grote blijdschap van de kinderen, in januari 2021 hervat.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.