Faustina’s reis naar een mooie toekomst voor haar kinderen

‘Vroeger moesten we overleven, nu kunnen we over onze toekomst denken’

Faustina (59) heeft haar zinnen gezet op een mooie toekomst, op een gelukkig en succesvol leven voor haar zes kinderen en zichzelf. Een leven waar zij tot een jaar geleden enkel van kon dromen: ze werd veelvuldig door haar man mishandeld.

“Mijn man wilde niet voor ons gezin zorgen. Als ik hem dat vroeg, mishandelde hij mij vaak. Toen ik in het ziekenhuis beviel van ons zesde kind, weigerde hij de rekening te betalen’, herinnert Faustina zich de pijnlijke situaties. “Dus verstopte ik me en ontsnapte met mijn baby uit het ziekenhuis om de rekening niet te hoeven betalen. Na het zoveelste incident kon ik het niet meer verdragen en ben ik met mijn kinderen vertrokken.”

FSP Asiakwa, Faustina maakt kenkey
Faustina bereidt Kenkey

De moeder van zes kinderen omschrijft zichzelf als een gelukkig persoon van nature, maar de ontberingen hadden de glimlach van haar gezicht geveegd en haar een gestrest en ongelukkig persoon gemaakt. Als gevolg daarvan had ze chronische hoofdpijn en maagzweren ontwikkeld.

Faustina: “We kwamen terecht in een éénkamer huisje zonder elektriciteit, water of wc. Maar we waren veilig en dat was een opluchting. Ik ging kenkey verkopen, een Ghanese delicatesse (van gekneed maismeeldeeg gekookt in het gedroogde blad van bakbananen en geserveerd met verschillende sauzen – red.). De kinderen hielpen me. Ze konden niet naar school, ik verdiende niet genoeg om hun materialen en uniformen aan te schaffen. Ik moest soms nog bedelen om ze voldoende eten te kunnen geven.”

Familieversterkend programma zorgt voor ommekeer

De leiders van de gemeenschap waar ze met haar gezin was komen wonen merkten Faustina’s kwetsbare familie op en ze werd aangedragen voor het SOS familieversterkende programma. Het betekende een ommekeer. Lachend vervolgt ze: “De kinderen kregen uniformen, lesboeken en andere materialen en konden weer naar school. Ik volgde ondertussen ondernemerschap- en ouderschapstrainingen en werd lid van het spaar- en leenprogramma in de gemeenschap. Zo kon ik geld lenen om materialen te kopen voor mijn bedrijfje en deze uitbreiden, zodat ik uiteindelijk voldoende verdien om mijn gezin te onderhouden.”

Haar zestienjarige zoon Kwaku* vult zijn moeder aan: “Het programma heeft ons geholpen om positief over onszelf en de toekomst te kunnen denken. Vroeger dachten we vooral aan hoe te overleven’. Het is zo fijn om te zien dat mijn moeder weer lacht en hard werkt om haar bedrijf uit te breiden; ze zorgt goed voor ons. Ons gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen hebben echt onder de situatie geleden, maar we weten nu dat we dingen kunnen bereiken, we worden en zijn gemotiveerd. We zijn in een nieuw hoofdstuk van ons leven beland.”

Inmiddels wonen Faustina en haar kinderen in een fatsoenlijk onderkomen. Ze heeft hen en zichzelf bovendien ingeschreven bij het Nationale Ziekteverzekeringsprogramma, zodat ze toegang hebben tot goede gezondheidszorg. Dankzij dit programma kon ze zich laten behandelen voor haar hoofdpijn en maagzweren.

De kracht van familie

“We zijn nu een echte familie omdat we elkaar kunnen steunen en inspireren,” merkt Faustina op. “Ik was er kapot van dat mijn kinderen van mij afhankelijk waren en ik toch niet voor hen kon zorgen. Gelukkig is dat verleden tijd. Hoewel ik nog niet volledig in de behoeften van mijn kinderen kan voorzien. Maar we gaan daar komen, onze toekomst is van somber naar hoopvol gegaan.”

Ze besluit: “Dit is een reis en ik vervolg heb tot het einde. Ik wil mijn kinderen zien groeien en bloeien.”

*Naam veranderd om de privacy van het kind te beschermen.


Extra steun tijdens coronacrisis

FSP Asiakwa kinderen volgen onderwijs op de tv

“Corona heeft de economische activiteiten hier sterk beïnvloed”, vertelt Faustina. “Er waren geen kopers als ik naar de markt ging om kenkey te verkopen, omdat de mensen bang waren om hun huis uit te komen. Mijn verkoop was zo laag, dat ik de kinderen niet goed kon onderhouden.”

Faustina heeft om die reden voedselpakketten, herbruikbare gezichtsmaskers, desinfecterende handgels, schoonmaakmiddelen en andere hygiëneproducten ontvangen om haar gezin te ondersteunen tijdens de lockdown. Gedurende de 10 maanden dat de scholen gesloten waren, kregen de kinderen een 32-inch Samsung LED-televisie via het SOS programma, waarmee ze de nationale schoolprogramma’s op televisie konden volgen. Het fysieke onderwijs werd, tot grote blijdschap van de kinderen, in januari 2021 hervat.

Geef kinderen een veilig thuis

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.