Post sturen

Kinderen steken duim omhoog

Voor de SOS kinderen is het fantastisch om post te ontvangen uit een ver land. Te weten dat jullie, als een soort ‘familie-op-afstand’ om hem of haar geven, maakt een kind trots en geeft het zelfvertrouwen. De SOS kinderen leren zo dat ze er mogen zijn en er toe doen.

Hoe werkt het? In de informatie voorin het roze bewaarboekje staat informatie over het kinderdorp waar jullie SOS kind woont. In deze informatie staat ook het correspondentieadres.

hier vind je het adres van het SOS kinderdorp
 • Schrijf dit adres op de voorzijde van de envelop en frankeer deze voldoende.
 • Stuur de brief, tekening of kaart altijd in een envelop.
 • Schrijf je adres altijd alleen op de achterzijde van de envelop. Dit is voor jullie eigen privacy.
 • Schrijf de naam van jullie SOS kind altijd alleen op de brief, kaart of tekening en niet op de envelop. In het kinderdorp zorgen ze er voor dat uw post bij het juiste kind terecht komt.
 • Schrijf in het Engels of de taal van het SOS kind. Houd het simpel en gebruik eenvoudige taal.
 • Stuur je post op tijd! Sommige plekken zijn moeilijk bereikbaar en dan kan het wel even duren voordat jullie post aankomt bij het sponsorkind.

Tips en Inspiratie

 • Gebruik leuk briefpapier
 • Stuur een mooie kaart van Nederland
 • Stuur een tekening of kleurplaat
 • Knutseltip voor kinderen: Stuur een geverfde high five
 • Knutseltip voor kinderen: Stuur een familieknuffel van papier

Onderwerpen om over te schrijven

Familie – Overal ter wereld is familie belangrijk. Vertel over jullie familie, wie ze zijn en stuur bijvoorbeeld foto’s mee. Ook leuk om te vertellen: wat jullie doen, hoe een gewone dag bij jullie in de familie eruit ziet of wat jullie band zo bijzonder maakt.

Complimentjes – Een compliment is leuk om te geven en te krijgen! SOS kinderen hebben, zo jong als ze zijn, al veel meegemaakt. Een compliment geeft hen zelfvertrouwen en motiveert hen extra om goed hun best te doen op school.

Huisdieren – Vertel over eventuele huisdieren en de grappige dingen ze doen. Stuur foto’s mee. Sommige Nederlandse huisdieren zijn in het land van jullie sponsorkind misschien helemaal niet bekend!

Nederland – Vertel over Nederland, jullie woonplaats en hoe dat er uit ziet. Ook typisch lokale tradities zijn leuk, bijvoorbeeld haring eten of hoe we Koningsdag vieren. Ook kan het leuk zijn om een kaart of kalender met typisch Nederlandse foto’s mee te sturen (molens, bollenvelden).

Landschap en natuur – Waarschijnlijk ziet het landschap waar je sponsorkind er heel anders uit dan het Nederlandse landschap. Het is leuk om te vertellen over de natuur, het klimaat en de seizoenen. Veel kinderen in Afrika hebben bijvoorbeeld nog nooit sneeuw gezien.

School en werk – Vertel over de dingen die je doet in het dagelijkse leven. Probeer het simpel uit te leggen, zodat je sponsorkind het begrijpt. Vertel ook wat je er leuk aan vindt. Voor kinderen: vertel bijvoorbeeld over je school, favoriete vakken en vriendjes en vriendinnetjes.

Hobby’s – Vertel over de dingen die je doet in je vrije tijd, je favoriete bezigheden en wat je leuk vindt om te doen met familie en vrienden.

Stuur foto’s – Het blijft altijd leuk voor sponsorkinderen om foto’s te ontvangen. Bijvoorbeeld foto’s van jezelf, je familie of huisdieren. Of bijvoorbeeld foto’s van het Nederlandse landschap.

Onderwerpen om te vermijden:

De SOS kinderen leven in een andere cultuur met andere normen en waarden. Het is fijn als je hiermee rekening houdt door bepaalde onderwerpen te vermijden en je foto’s door zijn of haar ogen te bekijken.

Geld en luxe – Je sponsorkind komt uit een land waar armoede heerst. In veel gebieden is het tekort aan voedsel een groot probleem. Vermijd daarom gesprekken over en foto’s van dure bezittingen.

Kleding – De normen voor gepaste kleding verschillen per land of cultuur. Pas daarom op met foto’s in bijvoorbeeld hele zomerse- of zwemkleding.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.